Sprowadzanie lekko uszkodzonego samochodu z USA

13 Lis 2016, 15:12

Witam, orientuje się ktoś jak to wygląda w praktyce? Tzn licytuje jakieś auto w serwisie aukcyjnym, który oferuje także transport z miejsca postoju do portu w USA i z usa do Polski/Niemiec. Do wygranej kwoty trzeba doliczyć 200$ za aukcję + jakiś tam procent. Jak w takim przypadku wygląda naliczenie, cła, vatu I akcyzy? Powiększana jest sama wartość samochodu, czy też samochodu+transportu, czy wartość widniejąca na rachunku?( samochód, transport i opłaty aukcyjne). Czy też może przychodzi mi do zapłacenia kwota, która zostanie odgórnie narzucona przez rzeczoznawcę lub przez średnią wartość rynkową? I ostatnie, już bardziej wyspecjalizowane pytanie: amerykańskie Audi A4 jest jednak produkowane w Niemczech i jego chyba cło dotyczyć nie powinno?
Kurahen
Nowicjusz

Auto: Nie mam
0

13 Lis 2016, 15:26

Ile masz kaski?

Co do usa to nie jest różowo bo to co kupiłeś na aukcji weryfikujesz dopiero w PL a opisy i zdjęcia często są mało dokładne.

Ogólnie jeżeli nie jest to nowa a4 w wersji full to jest średni temat...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

13 Lis 2016, 16:55

Budżet to około 25k. Myślę nad wersją 2litrową, rocznik to od 2007 w górę. Zakładając że cena auta wyjdzie te 2k$ i cło, vaty i inne są nakładane na wartość samochodu, to nawet po uwzględnieniu ewentualnych napraw powinno wystarczyć.
Kurahen
Nowicjusz

0

13 Lis 2016, 17:09

Przerost formy nad treścią z tym budżetem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
3

13 Lis 2016, 17:42

To znaczy?
Kurahen
Nowicjusz

1

13 Lis 2016, 18:20

To znaczy, że z 25k w kieszeni nie bardzo opłaca się kupić auto np. w Niemczech (chyba, że mieszkasz przy samej granicy) a Ty chcesz sprowadzać pospolity samochód z drugiego końca świata.
Zapłać za możliwość uczestnictwa w aukcji (jak sam napisałeś 200$), transport z miejsca postoju do portu i do Europy (wyrobisz się w 1000$), obsługa w porcie (w Niemczech ok. 400E, w Gdyni nie wiem), zapłać cło 10% (od wartości auta + kosztów transportu), zapłać akcyzę, zapłać VAT (naliczany od wartości auta + kosztów transportu + wysokości cła), 160 za pierwszy przegląd w PL, kolejne 100 na przeglądzie z uwagi na to, że chcesz kupić powypadkowy. Wymień reflektory z przodu (2k PLN za zamienniki niezłej jakości), wymień tylne lampy (~1k PLN), dodatkowo oczywiście "właściwa" naprawa, gdzie nigdy nie wiesz, co tak naprawdę stało się w aucie, zawsze mogą wyskoczyć jakieś kwiatki
A mówimy cały czas o modelu, gdzie możesz przebierać w ofertach mając 40-45k.
Gdybyś kupował nowy/prawie nowy samochód za równowartość 100-120k zł lub sprowadzał coś, czego nie ma w EU, jakiegoś klasyka itd. to ok, ale z tą kasą to głupota. Była gdzieś w necie stronka firmy/warsztatu zajmującego się właśnie powypadkowymi autami ze stanów, możesz poszukać. Było opisane jakieś przykładowe auto, cena w USA poniżej 50k a zanim zaczęli w ogóle naprawiać już było 65k.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 1 tii 2007
    Studium stylistyczne skupione wyłącznie na wyścigach motorowych. Samochód zbudowany w oparciu o BMW serii 1 Coupé wpisuje się w tradycję tworzenia kompaktowych, lekkich i sportowych aut coupé produkcji ...

13 Lis 2016, 18:42

Kurahen napisał(a):Budżet to około 25k.

Oj to chyba nie ma dalej o czym rozmawiać ...

Kurahen napisał(a):Myślę nad wersją 2litrową, rocznik to od 2007 w górę.

A to zdanie raczej potwierdza że masz ostre parcie na szkło z pokazaniem że "mam kaskę ale jej nie mam"... nie obraź się ale to jest potocznie zwane pozoranctwo czyli udajesz bogatego a nim nie jesteś.

Ogólnie z tym budżetem to nikt nie podejmie się sprowadzenia auta dla Ciebie a do tego w razie wtopy już widzę jak naprawiałbyś swoją ałdiolkę.
Oj ta magia marki wieśwagen... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
1