Sedan/SUV do 35000 w benzynie

01 Lis 2016, 19:17

Witajcie. Potrzebuję samochodu wygodnego i bezpiecznego, który przy okazji dobrze wygląda. Chciałbym przeznaczyć max. 30000 zł, jednak zostawiam te 5000 zapasu. Najlepiej, żeby w cenie zmieścić się z dobrą instalacją gazową. Do jazdy głównie w niezbyt dużym mieście, ale też taki, którym bez narzekania zrobię większą trasę. Pojemność do ok. 3 litrów.

Moje typy to:
- BMW 5 lub 7, fajne jest E60 (ponoć wysokie koszty utrzymania),
- Volvo S, fajne są też SUV-y (tu też podobno drogie w utrzymaniu),
- Mercedes E lub S (w E nie podobają mi się okrągłe światła, S to znowu raczej nie ta półka cenowa, no i duże pojemności...),
- Honda Accord Type S

Niby E60 kupi się za 30000 zł, ale nie chcę wkładać w niego kasy zaraz po zakupie. To samo Merc, S-ki bardzo fajne, ale głównie te duże pojemności. Honda to raczej ostateczność. W tej cenie kupię sensownego SUV-a? Co polecacie?
Z666
Początkujący

Auto: Nie mam

01 Lis 2016, 19:54

Zerknij na KIA Sportage ale musiałbyś się przełamać na diesla (pali 7-8L)
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

01 Lis 2016, 21:00

Jak nie chcesz wkładać dużej kasy po zakupie to odpadają wszystkie Twoje typy poza Hondą. W tej cenie to głównie sztuki, w które trzeba wpakować kasę, a właściciele chcą się ich pozbyć.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2016, 21:14

Co znaczy "wkładać dużej kasy"? Na co? Ile? Jakieś przykłady? Nie chce mi się wierzyć, że nie kupię sprawnego z wyżej wymienionych samochodów w dobrym stanie. Czyli według Ciebie, do E60 za 30000 zł, opisywanego na aukcji jako stan idealny itd., muszę dołożyć 10000 zł na start?

Kia odpada, nie mam przekonania do takich firm. Co z Volvo? To ponoć dobre, bezawaryjne samochody. Nie stać mnie na S lub SUV-a tej firmy?
Z666
Początkujący

01 Lis 2016, 21:25

Tutaj przykłady z dieslami:
audi-a6-3-0tdi-bmw-530d-merc-e320cdi-volvo-s80-2-4-d5-vt95562.htm

W przypadku BMW praktycznie każdy automat w okolicach 250tys. km wymaga napraw.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 21:45

Po wypowiedziach autora zaryzykuję stwierdzenie, że nie stać Go na powyższe auta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Obiekty pozwalające na wyczynową jazdę samochodem
    Mieszkańcy Warszawy i okolic, którzy odkryli w sobie zacięcie do motorsportu nie powinni martwić się dostępnością obiektów pozwalających na wyczynową jazdę. Takie miejsca znajdziemy zarówno w samym mieście, ...

01 Lis 2016, 21:47

Z666 napisał(a):Co znaczy "wkładać dużej kasy"? Na co? Ile? Jakieś przykłady? Nie chce mi się wierzyć, że nie kupię sprawnego z wyżej wymienionych samochodów w dobrym stanie.

Jest na to sposób...
Musisz się nauczyć typowych powiedzonek właścicieli takich aut "stare musi się psuć", "wszystko się psuje", "premium musi kosztować"

Więc jak w bmw 3,0d naprawa skrzynki będzie kosztować 5k to zawsze możesz wybrać jedno z 3ech powiedzeń. :D
Piszę o skrzynce bo mojemu koledze w x3 3,0d wywaliła się drugi raz a Pan od automatów już przez telefon rozkminia co się stało w skrzynce BMW i chyba nie dla tego że rzadko je widzi...

Ogólnie mając 30k trzeba być odważnym żeby kupować takie auta albo mieć jeszcze z 10k na serwis+naprawy.

No i musisz zmienić swój tok rozumowania a tak właściwie akceptacji poziomu wydanej kasy. Więc masz auto za 30k ale licz że wydanie połowy jego wartości na serwis nie będzie niczym nadzwyczajnym.
Jeżeli nie wierzysz zobacz na forach dedykowanych działy z usterkami a do tego dodaj że np: w MB s500 naprawa łańcucha rozrządu to graty 2,5k tylko że trzeba odpiąć silnik od skrzynki rozłożyć przód i wyjąć go z auta... I zobacz prosta czynność jaką jest rozrząd dostarczy kosztów równym 20% wartości auta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2016, 21:51

No spoko, w takim razie co polecacie i ile trzeba zapłacić według Was za powyższe samochody?
Z666
Początkujący

01 Lis 2016, 22:01

Nie da się stwierdzić ile trzeba szykować, bo trzeba po prostu wszystko sprawdzić, a ktoś może zawyżyć cenę aby uśpić czujność.
Dla przykładu kolega sąsiada długo szukał e90 325i w PL. Poddał się i kupił w Niemczech za ok. 35tys. zł. Nie zmieniło to, że przez 3 miesiące nie miał auta tylko jeździł starą Omegą A, bo mechanik nie dawał rady z rozrządem i uszczelnieniem silnika. Na koniec okazało się, że musiał wymienić pompę wody (elektryczną). Uszczupliło go to o 5-6tys. zł, a na samochód zbierał... 3 lata.
Teraz jest czołowym narzekaczem na "nowoczesność", a BMW kupił tylko dlatego aby ...wyrywać panienki.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 22:08

Szybki znowu pisze glupoty. Lancuch do m113 kosztuje w aso okolo 700zl bez rabatow, a w zamienniku polowe tego. Druga sprawa, ze te lancuchy sie wyciagaja dopiero przy duzych przebiegach i to nie zawsze, a takiego smietnika to niewarto kupowac. Silnik pancerny i warty uwagi.
Za 30k spokojnie kupisz W211, E60 i W220 w fajnym stanie. W mercedesie najlepiej 320cdi, albo piecsete w benzynie. Do E60 najlepiej 3.0d. Sklasa jest o tyle ryzykowna, ze ma airmatic, ktory sie zepsuje predzej czy pozniej. Ale komfort jazdy na nowych amorkach wspanialy :)
No i ta cisza przy 200km/h..bardzo lubie to auto, izolacja od otoczenia i poduchowate zawieszenie sprawia, ze czujesz sie jak w bunkrze na kolach.
Oczywiscie teoria dzidy jakoby honda miala byc bez wkladu jest smieszna. Zapytaj lysego ile wlozyl w civica ufo. Wszystko zalezy od egzemplarza i szczescia.
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel

01 Lis 2016, 22:11

959 napisał(a):Oczywiscie teoria dzidy jakoby honda miala byc bez wkladu jest smieszna.

nie powiedziałem, że bez wkładu ale będzie on najmniejszy (w tym budżecie są w bdb stanie, czego o reszcie nie można powiedzieć)...

Pamiętaj, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, bo wtedy wychodzi, że mój Lexus jest tańszy od znacznie młodszego Civica lysego i zgadzam się, że wszystko zależy od konkretnego egzemplarza.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 22:26

No pewnie, ze najmniejsze bo to auto nawet o dwa segmenty nizej niz w/w.
Sprawa jest prosta, albo kogos stac na stare premium i bierze ewentualne koszty na klate i jezdzi z lepszym komfortem, ergonomia, silnikiem, albo kupuje mlodszego populusa z malym przebiegiem i ma wzgledny spokoj jesli chodzi o koszty.
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel

01 Lis 2016, 22:31

Ja 2 tygodnie temu nabyłem UFO 1.8 (152k przebiegu, 2009 rok, bezwypadek) w dobrej cenie zakupu i jeździ wyśmienicie (codziennie ujeżdżam), także ja o UFO mam bardzo dobre zdanie, które ma potwierdzenie w tymże egzemplarzu.
Auto bez wkładu na start (później opony na lato ... bo obecne letnie są już skończone, zimówki na 1-2 sezony, szyba pęknięta - można wymieniać (800zł nowa), można tak jeździć, zniżka w kwocie zakupu).
Tylko żeby ten cholerny pedał sprzęgła tak nie skrzypiał.

959 - zapominasz trochę o pewnej sprawie, mianowicie ceny w Polsce są niższe niż w Niemczech (skąd np. te samochody sprowadzono, gdyby brać opis, jaki serwują handlarze, a nie rzeczywistość). Także kup Merca E, S ... w dobrej cenie ... to zobaczysz.
tomekdk

01 Lis 2016, 22:34

tomekdk napisał(a):Tylko żeby ten cholerny pedał sprzęgła tak nie skrzypiał.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 22:50

959 napisał(a):Szybki znowu pisze glupoty. Lancuch do m113 kosztuje w aso okolo 700zl bez rabatow, a w zamienniku polowe tego. Druga sprawa, ze te lancuchy sie wyciagaja dopiero przy duzych przebiegach i to nie zawsze, a takiego smietnika to niewarto kupowac. Silnik pancerny i warty uwagi.

Z666
No i widzisz powyższą wypowiedź znawcy m113 :D
To jest to przed czym Cię przestrzegałem...
Więc udaj się do mechanika który dłubał przy tym silniku i zapytaj się czy jak wyjmiesz ten silnik co trzeba by wymienić przy głośnym łańcuchu...
Dowiesz się że łańcuch wcale nie jest wielkim problemem tylko robi się to z napinaczem oraz z 'kółkiem pośrednim" (nie pamiętam nazwy) do tego musisz liczyć się z detalami p.t. uszczelki i ewentualne ruszenie czegoś starego np: poduszki silnika albo uszczelnienie głowic.
Więc 959 zastosował typową metodę mitologa znafffcy tematu...
Jeżeli będziesz chciał to jutro pogadam z mechanikiem który robi te auta i dowiem się szczegółów.

No i żeby była pełnia szczęścia to nie wiem czy się orientujesz że pancerny m113 posiada 16 świec i zalewa się go 8litrami oleju.

Niby nic ale jak zrobisz sumę kosztów to wychodzą konkrety.
Co do dużych przebiegów to dzwonionko potrafi zacząć się od 180-200tyś.km. więc wiesz niby dużo ale czy aż tak bardzo.

Ogólnie marki premium z EU przy małym budżecie są średnim pomysłem i tak jak wspomniałem gdybyś był przygotowany na spore wydatki po zakupie to ok. bierz ale jak tak nie jest to :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe