Sprowadzanie samochodu z USA - który port ?

02 Sie 2018, 09:16

Cześć,
piszę z pytaniem do osób, które miały styczność z tematem.
Planuję zakupić samochód w USA o wartości około 5000$. Transport w USA oraz morski mam rozkminiony, jednak zastanawiam się nad transportem pojazdu w UE oraz odprawie celnej.

Waham się między Bremerhaven a Gdynią. Jedyna „teoretyczna” różnica to 19% VAT w Niemczech, a 23% w Polsce. Jednak te 4% w tak „tanim” samochodzie to niewiele i myślę, że to co bym zaoszczędził na VAT to wydam na dłuższy transport z Bremerhaven. Byłoby mi znacznie prościej załatwić całość w Gdyni. Jedyne co mnie zastanawia, to to, że czytałem że celnicy w Gdyni są znacznie bardziej restrykcyjni a cały proces sprowadzenia jest trudniejszy.

Co o tym myślicie ?

Dzięki
sochevin
Obserwowany

04 Sie 2018, 20:08

Witam,

ABSOLUTNIE ODRADZAM GDYNIĘ - wszyscy zachowują się jak by pozjadali wszystkie rozumy, na każdym etapie będą Panu udowadniać , że jest Pan krętaczem i Oszustem do tego milion oświadczeń każde pod groźbą prawie że ścięcia :) ale to moje osobiste odczucia oraz moich Klientów - do Gdyni tylko Mienie Przesiedleńcze - na odprawę : Bremerhaven VAT 19% i cło 10% od wartości Faktury 350 EUR koszty portowe , wyładunek, odprawa dokumentacja -tak plus minus plus 1500 zl. laweta pod dom w PL. W pl wystarczy zrobić akcyzę wg. wartości rynkowej auta minus uszkodzenia wg. opini rzeczoznawcy jeżeli auto ma pojemność ponad 2.0 do 2.0 zaciskać zęby i płacić ile chcą szkoda na rzeczoznawcę. Powodzenia Marek Witkowski
Import samochodów z USA - United Cargo Shipping.
UnitedCargo
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Chicago
Prawo jazdy: 01 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Porsche Panamera
Silnik: V6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Gru 2018, 21:23

Wszyscy pośrednicy chwalą sobie bremerhaven,bo opłaty są niższe ale nie mówicie ludziom tego że urząd skarbowy w PL może do 5 lat zweryfikować opłaty naszego samochodu z USA i zażądać dopłaty niewiadomo jakich kwot potem,sytuacja wzięta z życia i ciekawe co teraz odpowiemy aby zachęcić niewiedzących ludzi?
Dlaczego sprzedajcie samochody które widzicie na zdjęciach a nie w rzeczywistości? potem przychodzi niespodzianka a klient niech się martwi przecież zgodził się na zakup samochodu z aukcji,mam nadzieję że wkrótce TVN TURBO zainteresuje się również tymi faktami.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

05 Gru 2018, 22:13

W porcie w Bremerhaven bezproblemowo mozna w prosty sposób wykonać clenie pojazdów, nie zdarzają się tak problemy tak jak w Gdyni.
Import samochodów z USA - United Cargo Shipping.
UnitedCargo
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Chicago
Prawo jazdy: 01 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Porsche Panamera
Silnik: V6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna