Sprowadzany - brak papierów - co i jak

20 Lip 2011, 10:32

Witam po raz pierwszy na tym forum.
Mam sprawę papierkową. Sprowadziłem auto 3 lata temu. Włoska instalacja sekwencyjna BRC ze zbiornikiem ok.50l we wnęce na koło zapasowe.

Przy pierwszym przeglądzie diagnosta nie pytał o legalizację itp (nie wiedział, zapomniał?). Wbił dane z włoskich papierów do swojego komputera i podbił co trzeba. Za rok już pytał o legalizację, ale mu powiedziałem, że przecież rok temu podbił. Rok temu podbił, ale powiedział, że to ostatni raz bo teraz się przepisy zmieniły (ściema moim zdaniem) i że muszę już mieć następnym razem legalizację. Butla jest z 2002 r. więc i tak termin 10 letniej ważności się zbliża.

Co radzicie? Udać się grzecznie do punktu legalizującego, czy kupić nową butlę, ale co wtedy? Też trzeba legalizować całą instalkę? Tak jak wspomniałem mam tylko włoskie papiery z przeglądów gazowych i polski legalny dowód rejestracyjny z wbitą informacją o instalacji gazowej.

Z góry dzięki za radę.
mariuszmc
Obserwowany

Auto: vectra C 1.8

20 Lip 2011, 20:51

Jeśli masz wbity gaz w dowód rej nie będziesz miał problemu z zalegalizowaniem zbiornika z 2002 roku i z pewnością będzie to tańsze niż wymiana na nowy. Jeśli będziesz potrzebował namiary daj znać.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

20 Lip 2011, 22:17

mariuszmc napisał(a): (ściema moim zdaniem)

Moze Twoim zdaniem tak ale nie moim.Przy OBT musisz miec kazdorazowo poświadczenie na zbiornik gazowy tak samo jak DR.Poczytaj sobie DZ.U.155 z18.09.2009r.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Lip 2011, 22:34

Bo to nie był diagnosta a uczeń.Przy OBT przed pierwszą rej.pojazdu musisz mieć poswiadczenie na zbiornik gazowy wystawione przez TDT bo inaczej nie ma prawa wykonać takiego badania.
mariuszmc napisał(a): polski legalny dowód rejestracyjny z wbitą informacją o instalacji gazowej.

WK wbja w DR adnotacje o LPG bo ich poświadczenie na zbiornik nie interesuje.
mariuszmc napisał(a):Też trzeba legalizować całą instalkę?

Nie trzeba ...Wystarczy jedynie zbiornik gazowy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Lip 2011, 18:40

Witam. A wie ktoś może jakie warsztaty posiadają sprzęt do legalizacji w okolicach Katowic?
robal1983
Obserwowany

21 Lip 2011, 19:12

Migaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tak zmieniały się systemy bezpieczeństwa w samochodach
    Toyota i Lexus kojarzą się nie tylko z niezawodnością, ale również z bezpieczeństwem. Obie marki przez lata wypracowały szereg innowacyjnych rozwiązań, które zapewniły im taką renomę. Przyglądamy się najważniejszym ...

21 Lip 2011, 20:48

Dzięki za chęci ale już to przerabiałem, częsc warsztatów jest nieaktualna a cześć nawet nie ma pojęcia dlaczego na tej stronie sie znalazła.
robal1983
Obserwowany

21 Lip 2011, 21:49

Dziwne. Jak nie znajdziesz bliżej zapraszam do mnie.
Migaz
Zaawansowany