Sprowadzenia samochodu z Niemiec od osoby prywatnej

07 Gru 2022, 16:06

Cześć
Mam pytanie, może ktoś pomoże - jak chcę sprowadzić samochód z Niemiec do Polski zakupiony od osoby prywatnej to potrzebuję w urzędzie załatwić jak rozumiem dwie rzeczy (o ile mam wszystkie dokumenty) - żółte tablice wyjazdowe i ubezpieczenie eVB ?

Czy na tych tablicach wyjazdowych żółtych spokojnie mogę wyjechać z Niemiec do Polski ? Czytam różne opinie - że to tylko na terenie niemiec itp

Druga sprawa gdzie mogę wykupić ubezpieczenie eVB ?
Czy to mogę to wykupić od razu z żółtymi tablicami w niemieckim urzędzie ?
Ryan87
Nowicjusz

07 Gru 2022, 16:51

Ryan87 napisał(a):Czy na tych tablicach wyjazdowych żółtych spokojnie mogę wyjechać z Niemiec do Polski ?

Oczywiście że tak. Przecież temu one służą. Są ważne 5 dni.
Zazwyczaj obok urzędu są tzw Autoshilder. Tam można załatwić ubezpieczenie i dostać tablice.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Gru 2022, 21:19

Dziękuję za informację!

A czy da się to załatwić wszystko w jeden dzień, wyrejestrowanie przez właściciela i tymczasowa rejestracja przez nowego?
Ryan87
Nowicjusz

07 Gru 2022, 22:06

Ryan87 napisał(a):Czy na tych tablicach wyjazdowych żółtych spokojnie mogę wyjechać z Niemiec do Polski ? Czytam różne opinie - że to tylko na terenie niemiec itp
jak najbardziej możesz użytkować auto w Polsce do końca ważności tablic a sprzeczności o których czytasz wynikają z niewiedzy.

Warto nadmienić ze takowe tablice dostaniesz tylko gdy ważny jest przegląd techniczny.
Ubezpieczenie kupisz na miejscu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show Poznań 2016
    Najważniejsza impreza motoryzacyjna tego roku "Motor Show 2016" już wystartowała. Targi motoryzacyjne w Poznaniu potrwają do niedzieli 3 kwietnia. Tegoroczna edycja jest niezwykle ciekawa. Nie tylko za sprawą liderów ...