Sprowadzenie auta z niemiec

29 Lip 2008, 13:33

Witam,

mam parę pytań odnośnie sprowadzenia samochodu z Niemiec. Mianowicie we wrześniu odbierzemy samochód, który po raz pierwszy został zarejestrowany w czerwcu tego roku i aktualnie jeździ nim szef salonu. Samochód przyprowadzimy na tablicach z żółtym paskiem (najprawdopodobniej). Właśnie, czym się różnią tablice z żółtym od tych z czerwonym paskiem? Czy takie auto będzie uważane za auto nowe czy używane? Podatek 19% zostanie tam zapłacony, czy poza tym musimy jakiś podatek dopłacać w Polsce? Ile mniej więcej trwa załatwienie wszystkich formalności w kraju? Czy w przypadku kiedy na samochód otrzymamy fakturę musimy przetłumaczyć wszystkie dokumenty,takie jak brief czy zaświadczenie o wymeldowaniu? Czy w ogóle w tym przypadku je otrzymamy? Czy ktoś mógłby przedstawić całkowitą procedurę (i w Niemczech i w Polsce) sprowadzenia takiego samochodu?

Pozdrawiam

PS. Nie wiedziałem w którym umieścić dziale, jeśli zamieściłem w złym to przepraszam i proszę o przeniesienie do prawidłowego.
kashoob
Nowicjusz

30 Lip 2008, 11:08

Żółte tablice w niemczech uważane śa za tablice dojazdowe a nie tablice celne śa tansze ich koszt to 75 euro ale maja krotka date czyli kilka dni czerwone tablice sa to tablice celne i ich waznosc to miesiac. Ale na żóltych spokojnie mozna jezdzic bo kiedyś byl zakaz. Jak autko moze byc uwazane za nowe jezeli jest zarejstrowane i ktos nim jezdzi, bezzsens, wiadomo ze bedzie uzywane. Co do podatku to musicie wiedziec czy jest to cena brutto czy netto zeby nie placic podatku , a wszystkie papierki nie trwaja dlugo okolo tygodnia zalatwiania, tłumaczycie wszystkie papiery łacznie z umowa kupna sprzedazy .
greyt
Początkujący

30 Lip 2008, 19:29

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Źródło [link wygasł]

Na tej stronie jest również kalkulator obliczeń kosztów.
nom
Nowicjusz

30 Lip 2008, 19:59

Jest to cena brutto, zawarty jest w niej podatek VAT tylko, że Niemiecki - 19%, czy trzeba będzie zapłacić jeszcze jakiś VAT w Polsce? A pytam czy będzie uważany za nowy, ponieważ słyszałem, że samochód jest uważany za używany dopiero wtedy, gdy ma więcej niż pół roku i przejechane więcej niż 7000km, chciałem po prostu to sprawdzić, bo nie byłem pewny źródła z którego to słyszałem.

Pozdrawiam

PS. To co podał kolega nom czytałem już kilka razy, ale wydaje mi się, że nie jest to w pełni aktualne.
kashoob
Nowicjusz

30 Lip 2008, 20:29

kashoob napisał(a):Jest to cena brutto, zawarty jest w niej podatek VAT tylko, że Niemiecki - 19%, czy trzeba będzie zapłacić jeszcze jakiś VAT w Polsce? A pytam czy będzie uważany za nowy, ponieważ słyszałem, że samochód jest uważany za używany dopiero wtedy, gdy ma więcej niż pół roku i przejechane więcej niż 7000km, chciałem po prostu to sprawdzić, bo nie byłem pewny źródła z którego to słyszałem.

Pozdrawiam

PS. To co podał kolega nom czytałem już kilka razy, ale wydaje mi się, że nie jest to w pełni aktualne.

To zależy co nie jest aktualny, mój stary, który sprowadza używane samochody zza granicy mówił m.in., że na tłumaczenie dokumentów płaci tylko 50zł zamiast te 200zł
nom
Nowicjusz

31 Lip 2008, 09:51

ok, ok, mogę się mylić, dlatego się pytam
kashoob
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...

31 Lip 2008, 11:41

Witam
mam taki problem
dostałem auto od ojczyma na niemieckich blachach po czym odesłałem je do niemiec z brifem do wyrejestrowania. brif dostałem z powrotem, a auto stoi bez tablic.
prosze powiedzcie mi co teraz mam zrobic, mam umowe darowizny, gdzie najpierw mam sie z nia udać?
czy bede placil akcyze?
jak mam zrobic przeglad skoro niemoge ruszyc auta, a jezeli nawet pojade na przeglad to czy zrobia go bez tablic?
prosze o pomoc i rady
pszem
Nowicjusz

31 Lip 2008, 14:32

auto weź na lawetę albo ryzykuj :)
nom
Nowicjusz