REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
No to się zdecyduj: za czy przeciw...nom napisał(a):(...) Ja jestem za przeciw...
W takim razie wieź kalkulator i policz dokladnie, a potem przedstaw te wyliczenia na forum, bo samo gadanie, że to podnosi koszty to "Goebelsowska gadka"... Ja liczyłem, liczyłem i ciągle wychodziło mi jakieś 2-3 PLN w skali roku (auto z silnikiem 2.6, LPG, spalanie średnie ok. 30l/100km, obciążenie żarówkami standardowymi), więc nie przesadzaj z tymi kosztami...nom napisał(a):(...) ponieważ zużywa to paliwo, żarówki, akumulator (a to są koszty, ...
Jako kierowca powinieneś wozić w aucie zestaw do wymiany żarówek (w niektórych krajach za brak takiego zestawu jest mandacik!) i w przypadku kiedy żarówka padnie Ci w czasie jazdy (zdarza się) i zatrzyma Cię Policja - nie wlepią Ci mandatu, jeśli wymienisz żarówkę na miejscu (masz do tego prawo).nom napisał(a):(...) również też, które z światła nie świecą się, bo przed chwilą się spaliło i zaraz można dostać mandat) oraz można spotkać też mandat w wysokości 100zł za brak światła mijania...
To jest temat rzeka i zajmują się tym specjaliści z zakresu BRD...nom napisał(a):(...) a co do bezpieczeństwa ruchu drogowego ...
Ale nie każdy kierowca ma tak dobry wzrok. Poza tym - jazda na granicy dnia i szarówki, jazda pod słońce... Jest mnóstwo sytuacji NAGŁEJ zmiany oświetlenia na drodze, a oko ludzkie ma pewien czas akomodacji i nawet Ty (dobrze widzący) możesz w pewnej chwili nie zauważyć jakiegoś pojazdu w pewnych warunkach, a światło zawsze będzie lepiej widoczne niż auto nieoświetlone...nom napisał(a):(...) ale ja dobrze widzę ...
To już pretensje do tego, co się "pomylił"... zawsze możesz mu "oddać" swoimi długimi... A notoryczna jazda na długich, czy też przeciwmgielnych to już zupełnie inna bajka i inny temat...nom napisał(a):(...) czasami też można spotkać gdy kierowca ma włączone światła drogowe, bo pomylił się...