Sprowadzenie auta z opóźnieniem

27 Lis 2009, 05:46

Witam wszystkich chcących pomóc :grin:
mieszkam obecnie w UK i mam zamiar w ciągu roku wrócić do kochanej polski ;)
Chciałbym przez ten ostatni rok zaopatrzyć się w samochód (którego brak mi doskwiera coraz bardziej), który pomógłby mi zabrać wszystkie zebrane tu szpargały :)
I tu natrafiłem na taki problem że nie chciałbym na tym zbytnio stracić - jak wiadomo dziwni anglicy mają kierownicę po drugiej stronie i po powrocie do kraju niezbędna by była przekładka

Jednak przekładka kierownicy trochę będzie kosztować, a i słyszałem że ciężko po tym zarejestrować auto w polsce
W każdym razie liczniki nadal by były w milach, przekładka może wyjść różnie i ciężej potem takie auto sprzedać - dlatego do kupna auta w anglii posunę się tylko w ostateczności

wymyśliłem żeby na parę dni pojechać do polski, kupić tam auto, ubezpieczyć i przyjechać od razu do anglii
ale potem "udoskonaliłem" plan o to że przecież nie muszę zajeżdżać aż do polski - auto mogę kupić gdzieś bliżej, np w belgii, francji czy holandii

zatem proszę o odpowiedź czy to jest w ogóle możliwe, co będę musiał zrobić, w którym kraju ubezpieczyć auto itp

w skrócie: chciałbym sprowadzić auto z powiedzmy holandii do polski, jednak w międzyczasie odwiedzić na parę miesięcy anglię

myślę teraz tak żeby kupić auto w powiedzmy holandii, przerejestrować je tam i opłacić ubezpieczenie, przyjechać do anglii, a potem w drodze powrotnej dopełnić formalności w holandii (no właśnie - jakich?)
ale czy mogę przerejestrować auto w holandii nie posiadając tam lokum? czy da się wszystko załatwić w powiedzmy 2 dni (na jedną noc można wynająć pokój)?

dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)
KamilOch
Nowicjusz

Miejscowość: UK