Sprowadzenie auta z zagranicy a zakup sprowadzonego w PL

25 Lut 2019, 22:27

Witam. Interesuje mnie zakup pewnego samochodu sprowadzonego z Niemiec. Rozmawiałem z człowiekiem który sprowadza samochody i mówił mi oczywiście, że najkorzystniej jest samemu sobie sprowadzić takie auto, bo jeżeli przechodzi to przez kogoś to dochodzą dodatkowe opłaty.
Moje pytanie jest takie: czym różni się, jeżeli:
a) sam pojadę do komisu do Niemiec i sobie sprowadzę,
b) osoba fizyczna pojedzie do Niemiec i kupi auto w komisie, sprowadzi go do PL i sprzeda mi (sprowadzone - nieopłacone)
c) handlarz (firma) pojedzie do Niemiec, kupi auto w komisie, sprowadzi go do PL i sprzeda mi (sprowadzone - nieopłacone)
czy mógłby ktoś wyjaśnić mi takie sytuacje? Chciałbym mieć pełny pogląd na dany temat.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
elyyk
Nowicjusz

27 Lut 2019, 11:13

Głównym kosztem dodatkowym jest to że musisz komuś zapłacić za to że ci przywiezie takie auto i tu nie ważne czy jest to firma czy osoba fizyczna. Sam jak pojedziesz to też będziesz miał koszty ale mniejsze bo nie potrzebujesz na tym zarobić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lut 2019, 20:33

tak tak, nie mowie tu o kosztach sprowadzenia oraz marży narzuconej przez sprzedawce. chodzi mi o kwestie podatków, wtedy nadal jest tak samo?
elyyk
Nowicjusz

28 Lut 2019, 16:43

W opłatach nic się nie zmienia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2019, 20:29

Coś czuję że chodzi ci o podatki od sprzedaży
prywatnie a firma
Generalnie nie ma czegoś takiego jak sprzedaż prywatna i podatek.To jest już sprzedaż bez zarejestrowanej działalności i taki jegomość zapewne podsunie Ci lewą umowę na niemca bo nie będzie chciał nigdzie figurować i za nic odpowiadać, to jest właśnie szara strefa.
Czy przez firmę jest drożej? Nie do końca.Firma dział na innych zasadzach niż jakiś tam zakup w detalu 1 samochodu.
Oczywiście zawsze możesz sobie jechać sam do Niemca i kupić tam osobiście, czy jest jakiś problem ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Lut 2019, 22:30

właśnie auto jest w Polsce, sprowadzone, nieopłacone. gość sprowadził i tak stoi, od razu mowil, ze napiszemy umowe na niemiecki komis (czyt. z pominięciem jego) i dzięki temu będę płacił niższy podatek (???) Właśnie nie wiedziałem o co mu chodzi, a tyle gadał i nie dał sobie dojść do słowa, że wolałem się doedukować. Czyli raczej jakaś ściema?
elyyk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...

03 Mar 2019, 20:48

elyyk napisał(a):właśnie auto jest w Polsce, sprowadzone, nieopłacone. gość sprowadził i tak stoi, od razu mowil, ze napiszemy umowe na niemiecki komis (czyt. z pominięciem jego) i dzięki temu będę płacił niższy podatek (???) Właśnie nie wiedziałem o co mu chodzi, a tyle gadał i nie dał sobie dojść do słowa, że wolałem się doedukować. Czyli raczej jakaś ściema?

czyli wiadomo o co chodzi, trzymaj się od takich sprzedawców z daleka.
Oczywiście podpisując taką umowę bierzesz udział w
1. fałszowaniu dokumentów
2. przestępstwie skarbowym, odpowiadasz ty i sprzedawca.
3. podatku to raczej nie zapłaci ten jegomość od którego chcesz kupić
4. jak ci się rozsypie silnik po tygodniu to komu pójdziesz auto oddać? do niemieckiego komisu ? :lol:
5. mało tego że masz lewą umowę, to wszędzie będziesz musiał się podstawiać że to ty rzekomo auto sprowadziłeś,w urzędzie celnym, itp.

Na szczęście coraz mniej takich partyzantów
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

06 Mar 2019, 20:32

o wlasnie o to mi chodzilo! uciekam od niego :) dzięki.
elyyk
Nowicjusz

19 Lip 2019, 22:39

[reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 20 Lip 2019, 19:18, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Lapenio
Nowicjusz