Mocna umowa kupna-sprzedaży

16 Mar 2019, 21:39

Będę miał samochód na sprzedaż. Jest to auto 15-letnie. Szukam mocnej umowy kupna-sprzedaży, aby uniknąć późniejszych roszczeń ze strony kupującego z tytułu modnych obecnie tak zwanych "wad ukrytych". Chodzi o uchronienie się przed sytuacją, w której ktoś mi po roku przyjdzie z żądaniem rozwiązania umowy, bo rozebrał silnik, znalazł lekko przytartą panewkę, że to niby wada ukryta i umowa do rozwiązania. Nie mam zamiaru nikogo orżnąć, ale nie wiem, co siedzi w 15-letnim wozie. Może wyjść wszystko. Niech sobie kupujący obejrzy auto, powiem wszystko, nie będę nic ukrywał, ale co wyjdzie po kupnie, to sprawa kupującego. Proszę wzór mocnej umowy.
aGradory

17 Mar 2019, 17:00

a wiesz co to jest wada ukryta?
Jeżeli wiesz o jakiejś wadzie samochodu to nie ukrywaj jej tylko powiedz kupującemu o tym i spiszcie to w umowie.
Pozatym na umowę obowiązują zupełnie inne przepisy niż sprzedaż profesjonalna na FV.
A wogóle to co się dzieje na tym rynku to już jakaś paranoja jest.

Co do umowy to myślę że taka powinna wystarczyć

http://autoprawo.pl/wp-content/uploads/ ... oprawo.pdf

Ewentualnie kiedyś tam widziałem taką właśnie "mocną" umowę,ale nie wiem czy może 1% by chciało taką umowę podpisać.

Mam nawet jest fragment

Sprzedający oświadcza, że pojazd będący przedmiotem niniejszej umowy stanowi jego wyłączną własność. Oświadcza ponadto, że pojazd jest wolny od jakichkolwiek wad technicznych oraz prawnych, w tym nie toczy się żadne postępowanie którego przedmiotem jest pojazd o którym mowa w niniejszej umowie, oraz nie stanowi on przedmiotu zabezpieczenia.

§ 3.
Sprzedający oświadcza, że w dniu sporządzenia umowy pojazd ma przebieg
całkowity ……………………………… km. Licznik był cofany tak / nie *
Sprzedający oświadcza ponadto że:
Pojazd pokradzieżowy tak / nie* Pojazd był składany tak / nie*
W wyniku aktu wandalizmu, kradzieży bądź jej próby w pojeździe zostały
uszkodzone lub skradzione następujące elementy pojazdu bądź jego
wyposażenia …………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………………….
Pojazd nie miał spawanych żadnych elementów / miał spawane następujące
elementy* …………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………………….
Pojazd lub jakiekolwiek elementy pojazdu został uszkodzone w wyniku
zjawisk atmosferycznych tak / nie*….………………………………………………………..........
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Pojazd nie miał malowanych, bądź też wymienianych żadnych elementów /
miał malowane bądź wymieniane następujące elementy* …………………………………
Opisane powyżej uszkodzenia powstały w wyniku wypadku / kolizji / aktu
wandalizmu / z innej przyczyny* ..………………………………………………………….............
§ 4.
W przypadku wykrycia przez Kupującego poświadczenia przez Sprzedającego nieprawdy w niniejszej umowie znajdują zastosowanie przepisy Kodeksu postępowania karnego i / lub Kodeksu cywilnego.
Ostatnio edytowany przez andrewb25, 17 Mar 2019, 17:07, edytowano w sumie 1 raz
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

17 Mar 2019, 17:07

andrewb25 napisał(a):Jeżeli wiesz o jakiejś wadzie samochodu

A jak nie wiem? Mam rozbierać silnik na części pierwsze i go ponownie składać (koszt to jakieś 2000 zł), mam rozbierać skrzynię (kolejne setki zł), mam zdejmować tapicerkę, zderzaki, żeby sprawdzać, czy gdzieś coś nie gnije? Mam rozbierać hamulce, przekładnie kierowniczą, sprawdzać wszystkie wiązki i kable? Będzie to łącznie kosztować jakieś 10 000 zł. Chyba lepiej oddać sprawne auto na złom, niż potem płacić tysiące kosztów sądowych i napraw jakiś "wad ukrytych", o których istnieniu nie mam bladego pojęcia.
aGradory

17 Mar 2019, 17:15

Ogarnij się troche, jest coś takiego jak naturalne zużycie i starzenie materiału. W samochodach jest to samo.
Nawet najdroższy mercedes kiedyś też zgnije, taka jest kolej rzeczy, nic nie jest wieczne.

Od kiedy zużyty klocek hamulcowy to wada ukryta? To część eksploatacyjna która zużywa się,nadzień sprzedaży albo jest dobra albo trzeba ją wymienić

Silnik, skrzynię zawieszenie ,elektrykę można przecież sprawdzić, nie musisz wcale nic rozkręcać.
andrewb25
Stały forumowicz

17 Mar 2019, 17:26

Poczytałem w Internecie o roszczeniach kupujących. W Internecie pełno prawników się ogłasza - mają swoje strony WWW, doradzają i pomagają WYGRYWAĆ sprawy o byle g... Komuś się popsuła skrzyni biegów kilka dni po kupnie, komuś poszła uszczelka pod głowicą, ktoś zauważył szpachlę na dachu ROK po kupnie. I idą z tym do sądu. Wygląda na to, że jest 2 lata gwarancji (zwanej rękojmią) na byle 20-letni śmietnik za 1000 zł. Paranoja. :shock:
aGradory

17 Mar 2019, 17:43

[link wygasł]

posłuchaj, przemyśl, i wyciągnij wnioski,

A na u K-S to Cię kupujący po roku może cmoknąć w wiesz co :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo 1600 Spider "Duetto", 1966 rok
    1600 Spider "Duetto" zadebiutował w 1966 roku, prezentując się w oryginalnym i niekonwencjonalnym wzornictwie - dzieł Pininfarina - który wyraźnie odróżniał się od innych wersji z gamy Giulii, dzięki niskiemu ...

17 Mar 2019, 19:43

andrewb25 napisał(a):posłuchaj, przemyśl, i wyciągnij wnioski,

No posłuchałem. Mówi o zużyciu. A co usterkami, które wystąpią krótko po sprzedaży?
aGradory

18 Lip 2019, 12:10

Szczególne istotne jest zwrócenie uwagi na postanowienia związane z terminami wykonania umowy. Dobrze jest również zwrócić uwagę na postanowienia umowy dotyczące kwestii związanych z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy. Należy zwrócić uwagę na zakres odpowiedzialności stron oraz na obowiązki i uprawnienia na wypadek niewłaściwego wykonywania umowy – czy strony maja obowiązek postępowania wg. określonych procedur, czy służy stronom prawo odstąpienia od umowy czy tez może są zastrzeżone kary umowne na konkretne okoliczności.

Warto zajrzeć https://www.forumsamochodowe.pl/umowa-kupna-sprzedazy-oraz-formularze-vt47511.htm
marek23
Nowicjusz

18 Lip 2019, 21:39

marek23 napisał(a):Tutaj masz szczegółowo i prawnie opisany cały proces umowy http://moto-prawo.pl/na-co-zwracac-uwag ... iem-umowy/Warto zajrzeć

Nic tam nie ma o rękojmi.
aGradory

19 Lip 2019, 13:09

Dla mnie to jest wszystko śmiechu warte ! Facet nie przejmuj się takimi rzeczami że po roku ci ktoś przyjedzie i będzie straszył sądem bo się żarówka przepalila... gdyby ludzie naprawde tak robili to nie bylo by handlarzy co z 3 aut składają jedno bo by więcej siedzieli w sądach niż w warsztacie. Po prostu jak wiesz co jest w twoim aucie w kiepskiej kondycji to powiedz o tym kupującemu i tyle przypomnij sobie co mówił tobie sprzedawca jak kupywales te auto 15 lat temu czy mówił ci że za rok będziesz musiał wymienić tarczę z klockami A za 3 lata będziesz musiał wymienić świece czy turbo ?
urtas123
Nowicjusz