Sprowadzenie auta zza oceanu i podmiana silnika na nim

24 Sie 2017, 20:07

Witam serdecznie,

jako nowy użytkownik przywitam się: mam na imię Dawid i jestem posiadaczem auta Nivy (Łada Niva). Nie jestem Polakiem, ale mieszkam już w Polsce długo.

Moje pytanie dotyczy jednak innego auta.

Za kilka miesięcy chyba będę w stanie spełnić dawne marzenie, mianowicie sprowadzić jakieś auto z lat 70 ze stanów. To nie będzie drogie auto, żaden klasyk jako taki, ale po prostu taki z charakterem.

Mam parę pytań w związku z tym:

1) Czy wedłgu prawa polskiego jest taka opcja, żeby tutaj w Polsce wsadzic do tego auta europejski nowoczesny (i oszczędny ;) ) silnik i cieszyć się jazdą po drogach publicznych z OC, przeglądym technicznym i wszystkim w porządku i legalnie?
2) Jeśli opcja 1 nie jest legalna, to znacie może jakieś obejścia, żeby można było na sprowadzonym aucie wsadzic inny silnik i jeździć legalnie?

Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam szanownych forumowiczów! :D

PS: proszę bez jechania po mnie tekstami typu "jak cię nie stać utrzymanie amerykańskiego silnika to daruj sobie", bo nie w tym rzecz. Bo i tak to nie będzie samochód do jazdy na co dzień, ale mam taki, nazwijmy to kaprys, żeby do niego wsadzić europejski silnik.
szynkacz
Nowicjusz

Auto: Łada Niva
Silnik: 1.7i
Paliwo: Benzyna

24 Sie 2017, 21:09

Silnik jest częścią wymienna więc jak najbardziej możesz sobie nawet od ciężarówki wstawić, ma spełniać normy emisji spalin innych wymagań nie ma.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sie 2017, 21:26

O, dziękuję za odpowiedź.

Właśnie mnie to intrygowało bo w innych krajach UE silnika nie można wymieniać, chyba, że na bardzo zbliżony do seryjnego montowanego w samochodzie.

Cieszę się, że w Polsce jest większa swoboda.

No nic, będę się upewniał co i jak, ale "nurkowanie" w przepisach jest trudne, dlatego chciałem najpierw uzyskać jakąś ludzką opinię i postanowiłem napisać tutaj na tym forum.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!
szynkacz
Nowicjusz

26 Sie 2017, 19:38

W Polsce do niedawna też tak było, że silnika nie można było sobie wymienić na byle jaki. Ale od jakiegoś czasu jest to część zamienna, jak pisał kolego Kao, więc możesz śmiało wymieniać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sie 2017, 13:09

Jeszcze jedna kwestia, z którą nie mogę uporać.

Próbuję dojść do tekstu prawnego, oficjalnego (rozporzędzenia, ustawy czy czegokolwiek), który opisuje dokładnie to, o czym mówicie. Między innymi dlatego, że nie wiem, jak te emisje spalin mają wyglądać: nowy (wsadzany) silnik ma spełniać EURO 6, czy też wystarczy, żeby spełniał normy ważne za dnia rejestracji w Polsce tego pojazdu, czy jeszcze normy niemniej restrykcyjne niż te za pierwszej rejestracji pojazdu w ogóle.

Potrafilibyście pokierować do rzetelnych źródeł?

Dziękuję serdecznie.
Ostatnio edytowany przez szynkacz, 29 Sie 2017, 18:08, edytowano w sumie 1 raz
szynkacz
Nowicjusz

29 Sie 2017, 16:26

Coraz mniej jest juz SKP które nie sprawdzają emisji spalin. Jeszcze kilka lat i nie będą podbijane badania za nadmierną emisją także mysl o silniku który ktory je będzie spełniał najbliższe lata.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej bez śmieci na drodze
    Na drodze można spotkać różne przedmioty i przeszkody - od rozlanego oleju, kawałków opon, kołpaków, przez puszki, plastikowe torby, aż po szkło czy nawet meble. Takie niemiłe niespodzianki mogą spowodować ...
    Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...

29 Sie 2017, 18:09

No, w sumie racja.
szynkacz
Nowicjusz

29 Sie 2017, 21:01

Co myslałeś tam wsadzić?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Sie 2017, 12:20

Nic z kosmosu. Jeszcze nie wiem jaki samochód sprowadzę (to zależy od tego, co się przytrafi) ale raczej to będzie pojazd o masie około 1500kg. Więc chciałbym jakiś silnik bęnzynowy normalny, który będzie w stanie ciągnąć bez zamulania auto. Nie zależy mi na żadnej rakietowości, więc, im tańszy, niezawodny i oszczędniejszy tym lepiej, o ile będzie miał z 150km conajmniej i jakiś wystarczający moment obrotowy.

Fakt, że silnik musi iść razem z skrzynią w układzie wzdłużnym i z napędem tylnym, bo takie bywają te auta amerykańskie, za którymi się rozglądam.

BMW i Mercedesy z lat 2009 i nowsze mogą pasować, ale bywają drogie. Może się znajdzie jakiś tańszy, nierozdarty silnik Toyota z jakiegoś Hiluxa czy jakiś Suzuki albo Nissan. Zobaczymy.
szynkacz
Nowicjusz