Sprowadzenie autka z Niemiec...

16 Cze 2010, 20:54

Witam. Mam pewien problem ponieważ chce przeprowadzić samochód z niemiec który będzie zarejestrowany na mnie w polsce. I tu jest moje pytanie czy jeżeli auto miałem tam zarejestrowane dwa lata temu to teraz to wszystko wygląda tak samo jakbym dopiero co kupił samochód ? Czy może inaczej coś będzie z akcyzą lub skarbówką? I jeszcze jak mam umowę spisać skoro auto było wcześniej na mnie? . Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. :wink:
amdi92
Nowicjusz

Miejscowość: Malbork

18 Cze 2010, 18:04

Jeżeli samochód jest na Ciebie zarejestrowany to możesz go bez problemu zarejestrować na siebie w Polsce.

Jest możliwość nie płacenia akcyzy pod warunkiem, że wracasz do Polski na stałe - mienie przesiedleńcze.
Tu przeczytaj więcej
[link wygasł]

Jeżeli nie wracasz to rejestrujesz na siebie po załatwieniu:
1. urząd celny akcyza
2. urząd skarbowy vat-25
3. tłumaczenia
4. badanie techniczne
5. recykling
6. rejestracja
7. oc

Jeżeli masz umowę/rachunek zakupu to weź zawsze to będzie prościej a jeśli nie to w urzędach oświadczasz, że jest to Twój samochód zarejestrowany na Ciebie w Niemczech gdzie również mieszkasz.

Tu możesz sobie wypełnić i wydrukować wszystkie druki
[link wygasł]

Tu możesz zlecić firmie jak nie chcesz sam tego robić.
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

21 Cze 2010, 09:14

witam i dziękuję za odpowiedź :wink: tylko że samochód jest wyrejestrowany już w niemieckim urzędzie :sad: i co w takim razie zrobić ? spisać jakąś nową umowę czy nadal mówić że było to auto zarejestrowane na mnie? a co do tego mienia przesiedleńczego to nie mogę za bardzo ponieważ znowu wracam do niemczech a samochód zostaje tu w polsce. wiec już będę musiał zapłacić te 18,6%...dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :wink:
amdi92
Nowicjusz

Miejscowość: Malbork

22 Cze 2010, 06:42

zasadniczo to nie ma znaczenia, że samochód jest wyrejestrowany w Niemczech. Taki możesz w Polsce zarejestrować.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam