Sprowadzenie rozbita z niemiec na lawecie

18 Mar 2010, 21:02

Witam interesuje mnie jak obecnie wyglada procedura sprowadzenia uszkodzonego auta z Niemic, typu uderzony, nie na chodzie, po wypadku. Czy jesli pojade po taka fure z laweta to oprocz zawarcia umowy kupna-sprzedazy musze kupowac jakies tablice, zalatwiac jakies ubezpieczenie, rejestracje w urzedzie aby przytargac go do Polski?
uve
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

18 Mar 2010, 22:12

W Niemczech przy sprowadzaniu auta na lawecie nie musisz nic załatwiać, ważne tylko żeby auto było wymeldowane, bo nie zarejestrujesz w Polsce. I oczywiście musisz dostać komplet dokumentów, tzn.: mały brief i duży brief. Na tyle małego briefu po lewej stronie powinna być adnotacja o wymeldowaniu pojazdu (to w przypadku nowych briefów).
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

18 Mar 2010, 23:20

Czyli wystarczy mi umowa kupna-sprzedazy? A co jesli takie auto jest powypadkowe, nie ma problemow przy ewentualnej kontrolii na granicy, ze przywożę odpad lub cos w tym stylu?

Ile mam czasu na ubezpieczenie, zarejestrowanie takiego auta w PL?
Czy wogole po takiej transakcji (zakupie auta w Niemczech i przytarganiu na lawecie) polskie urzedy dostaja informacje ze ktos kupil auto w D i przywiozl do Polski, a w zwiazku z tym moga sie upomniec o oplaty, ubezpieczenia itp?
uve
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

19 Mar 2010, 09:03

uve napisał(a):Czyli wystarczy mi umowa kupna-sprzedazy? A co jesli takie auto jest powypadkowe, nie ma problemow przy ewentualnej kontrolii na granicy, ze przywożę odpad lub cos w tym stylu?

Ile mam czasu na ubezpieczenie, zarejestrowanie takiego auta w PL?
Czy wogole po takiej transakcji (zakupie auta w Niemczech i przytarganiu na lawecie) polskie urzedy dostaja informacje ze ktos kupil auto w D i przywiozl do Polski, a w zwiazku z tym moga sie upomniec o oplaty, ubezpieczenia itp?

Urzędy w Polsce nie dostają żadnej informacji czy auto została sprowadzone do Polski. Urzędy mogą tylko zawołać zapłacenia akcyzy, masz na to 6 dni roboczych od daty podanej na umowie. Jeżeli w dokumentach niemieckich wpisana jest osoba prywatna to możesz sam sobie sporządzić umowę, nikt tego nie weryfikuje. Jednak najlepiej by było.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...
    Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2WD - test spalania
    Jak wykazał test, napęd przenoszony wyłącznie na jedną oś jest gwarancją niższego spalania. RAV4 w tej wersji sprawdzi się jako samochód firmowy gwarantujący wysoką wartość rezydualną. Za dobre osiągi odpowiada hybrydowy ...