Sprowadzenie rozbita z niemiec na lawecie

18 Mar 2010, 22:02

Witam interesuje mnie jak obecnie wyglada procedura sprowadzenia uszkodzonego auta z Niemic, typu uderzony, nie na chodzie, po wypadku. Czy jesli pojade po taka fure z laweta to oprocz zawarcia umowy kupna-sprzedazy musze kupowac jakies tablice, zalatwiac jakies ubezpieczenie, rejestracje w urzedzie aby przytargac go do Polski?
uve
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

18 Mar 2010, 23:12

W Niemczech przy sprowadzaniu auta na lawecie nie musisz nic załatwiać, ważne tylko żeby auto było wymeldowane, bo nie zarejestrujesz w Polsce. I oczywiście musisz dostać komplet dokumentów, tzn.: mały brief i duży brief. Na tyle małego briefu po lewej stronie powinna być adnotacja o wymeldowaniu pojazdu (to w przypadku nowych briefów).
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

19 Mar 2010, 00:20

Czyli wystarczy mi umowa kupna-sprzedazy? A co jesli takie auto jest powypadkowe, nie ma problemow przy ewentualnej kontrolii na granicy, ze przywożę odpad lub cos w tym stylu?

Ile mam czasu na ubezpieczenie, zarejestrowanie takiego auta w PL?
Czy wogole po takiej transakcji (zakupie auta w Niemczech i przytarganiu na lawecie) polskie urzedy dostaja informacje ze ktos kupil auto w D i przywiozl do Polski, a w zwiazku z tym moga sie upomniec o oplaty, ubezpieczenia itp?
uve
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

19 Mar 2010, 10:03

uve napisał(a):Czyli wystarczy mi umowa kupna-sprzedazy? A co jesli takie auto jest powypadkowe, nie ma problemow przy ewentualnej kontrolii na granicy, ze przywożę odpad lub cos w tym stylu?

Ile mam czasu na ubezpieczenie, zarejestrowanie takiego auta w PL?
Czy wogole po takiej transakcji (zakupie auta w Niemczech i przytarganiu na lawecie) polskie urzedy dostaja informacje ze ktos kupil auto w D i przywiozl do Polski, a w zwiazku z tym moga sie upomniec o oplaty, ubezpieczenia itp?

Urzędy w Polsce nie dostają żadnej informacji czy auto została sprowadzone do Polski. Urzędy mogą tylko zawołać zapłacenia akcyzy, masz na to 6 dni roboczych od daty podanej na umowie. Jeżeli w dokumentach niemieckich wpisana jest osoba prywatna to możesz sam sobie sporządzić umowę, nikt tego nie weryfikuje. Jednak najlepiej by było.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca