Mały, oszczedny samochód

19 Mar 2010, 00:13

Ostatnio dość sporo jeżdzie (wyjdzię z jakieś 40 tyś rocznie ) więc w tym przypadku ekonomia (jak najmniejsze spalanie) , mała awaryjność są głownymi kryteriami. Na bryke miałbym z 20 tyś do wydania. Jestem zwolennikim kilkuletnich samochód (max 5 - 6 lat ).
Zastanawiam się na kilkoma samochodami
- Fiesta mk6 tdi 1.4
- Seat Ibiza (1.4 tdi )
- Opel Corsa (jakoś najmniej z tych tej trójki)

Wg danych technicznych na trasie spokojnie można zejść tymi samochodami ponizej 4.5 litra ropy (90% to własnie takie trasy jak dla mnie).

W przypadku ciekawych opcji (większy samochód od podanej wyżej trójki) jestem w stanie dołożyć kilka tyś .... macie jakieś opcje ;)

Na wstępie odrzucam
- samochody na gaz
- fiaty, peugot ...(jestem "szczęsliwym" posiadaczem punto II ...i tyle w tym temacie)
- kilkunastolenie golfy , audi (za ta kasą nie mam zamiaru kupować 10 letnich samochodów o przebiegach większych niż 200 tyś ...)

Pozdrawiam ;)
g_bb
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

19 Mar 2010, 08:12

Moim zdaniem jeśli robisz 40 tyś rocznie z czego 90% w trasie to kompakt to minimum. Po co się męczyć ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Mar 2010, 09:03

Audi A2 1.4tdi spala poniżej 4,0 l ,a marka mówi sama za siebię,wiem coś o tym :lol:
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...
    Lexus ES po tuningu TRD
    Nowy Lexus ES zadebiutował oficjalnie dopiero pół roku temu, a japoński oddział Toyota Racing Development przygotował już kilka interesujących elementów pozwalających na zarówno optyczny, jak i mechaniczny ...