Sprowadzenie samochodu na części?

29 Kwi 2008, 09:25

Witam

Pewnie zaraz posypią się gromy, że ten temat już był tyle razy, ale ja nie mogę znaleźć nic co by mnie interesowało.

Otóż chcę sprowadzić samochód na części (powiedzmy z Niemiec). Chcę wymontować potrzebne mi elementy, a resztę zezłomować. Czy muszę ten samochód rejestrować, płacić akcyzę itp? Czy mogę nim po prostu przyjechać, i niczym się nie interesować?
pioterr
Nowicjusz

01 Maj 2008, 11:44

Odpowiedz jest taka jak do wielu innych podobnych tematów - jeżeli kupisz używany samochód,to musisz go zarejestrować w ciągu 30 dni i opłacić składkę OC.Według naszyh przepisów,nie wolno mieć samochodu na części,ponieważ żeby wyrejestrować go w WK i ubezpieczalni musisz go zezłomować na złomie,który ma na to licencję.
A jak zrobić,żeby go wyrejestrować pomijając autozłom i zostawić na podwórku na części,jest opisane wiele razy w tym dziale p wystarczy poświęcić torszkę czasu i poszukać.Było o tym pisane nie tak dawno.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Maj 2008, 13:12

myslisz z e nie szukałem
nie znalazlem nic
polonez50
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...