Sprowadzenie samochodu na części?

29 Kwi 2008, 10:25

Witam

Pewnie zaraz posypią się gromy, że ten temat już był tyle razy, ale ja nie mogę znaleźć nic co by mnie interesowało.

Otóż chcę sprowadzić samochód na części (powiedzmy z Niemiec). Chcę wymontować potrzebne mi elementy, a resztę zezłomować. Czy muszę ten samochód rejestrować, płacić akcyzę itp? Czy mogę nim po prostu przyjechać, i niczym się nie interesować?
pioterr
Nowicjusz

01 Maj 2008, 12:44

Odpowiedz jest taka jak do wielu innych podobnych tematów - jeżeli kupisz używany samochód,to musisz go zarejestrować w ciągu 30 dni i opłacić składkę OC.Według naszyh przepisów,nie wolno mieć samochodu na części,ponieważ żeby wyrejestrować go w WK i ubezpieczalni musisz go zezłomować na złomie,który ma na to licencję.
A jak zrobić,żeby go wyrejestrować pomijając autozłom i zostawić na podwórku na części,jest opisane wiele razy w tym dziale p wystarczy poświęcić torszkę czasu i poszukać.Było o tym pisane nie tak dawno.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Maj 2008, 14:12

myslisz z e nie szukałem
nie znalazlem nic
polonez50
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyścigowa Toyota GT86 po modyfikacjach w Polsce
    Toyota GT86, sportowe coupe z Japonii, jest świetną bazą do budowy wyczynowych aut na rajdy i wyścigi. Sportowe ramię Toyoty w Europie, Toyota Motorsport GmbH, opracowało na jej podstawie profesjonalne wersje wyścigowe i ...
    Honda CR-V - SUV średniej wielkości
    Pierwszą dziesiątkę zamyka SUV średniej wielkości od Hondy. Consumer Reports przetestował ten model ze słabszym, turbodoładowanym silnikiem 1,5 l o mocy 192 KM, uzyskując średnie spalanie 28 mpg, w mieście 20 mpg, a na trasie ...