05 Maj 2008, 13:00
Obecnie pracuję w Austrii i mam niebywałą okazję spokojnie rozejrzeć sie za samochodem używanym. Sprowadzałem kiedyś samochód z Niemiec i pamiętam, że potrzebny był wtedy brief i umowa kupna/sprzedaży oraz tablice wjazdowe. Domyślam się, że podobnie jest w Austrii. Czytałem coś nie coś na ten temat, ale moja wiedza jest zbyt chaotyczna i chciałbym ją uprządkować. Zatem potrzebuje?:
1. Umowa kupna sprzedaży (podobno może być dwujęzyczna niemiecka i polska, żeby nie trzeba było płacić za tłumaczenia - czy to prawda?)
2. Dowód rejestracyjny poprzedniego właściciela?
3. brief czyli karta pojazdu?
4. Tablice wjazdowe. Ile kosztują, gdzie je można kupić?
Czy to wszystko co mi jest potrzebne by móc uruchomić procedurę rejestracyjną w Polsce? Kiedy i jaką kwotę wpisać na umowie kupna sprzedaży, jeśli samochód zakupie za około 7000euro - wiem o tym, że niższa kwota zapewnia niższą akcyzę, ale nie chcę przesadzić i nie wiem jak na moją propozycję zareaguję uczciwy Austryjak?
Dzięki
P.S. Wiem, że temat sprowadzania samochodu z zachodu był przerabiany wiele razy, ale tutaj stawiam konkretne pytania dotyczące konkretnego kraju i konkretnej sytuacji.