lukaszd2007 napisał(a):Jest jeszcze jedna możliwość:
A mianowicie musisz mieć kogoś znajomego (bądź z rodziny) w stanie w którym nie ma obowiązku przeglądu technicznego np w South Carolina itp
On kupuje ten Pojazd (albo TY sam tam jedziesz) co nie jest potrzebne bo i tak sam nie wiesz gdzie i co kupic i problemu z wiza unikasz ect. i rejestruje na siebie i Pana Samochod musi byc conajmniej 1 rok ubezpieczony w USA (chyba ze jest nowy) i trzeba miec ten dowod ze soba ubezpieczajac w Polsce-by nie placic najwyzszej raty ubezp!
Oczywiscie co roku ktos w USA w tym Stanie gdzie jest zarejestrowany musi oplacac 28 $ rejetracji i wysylac znaczek na tablice rejestracyjna( a co 3 lata nowa tablica)!Samochod formalnie jest zarejestrowany w USA dopoki go nie bedzie sie chcialo odsprzedac - nie placi sie nic nikomu!Tylko urzedowi rejestracyjnemu w USA owe 28$/rok a podatek tylko 1 raz przy zakupie ( niektorych Staanch rzadzonych przez komuchow=tu liberalow co roku np w Californi POdatek od n ieruchom,osci),ktory w SC wynosi okolo 3% od nowego a od starego grosze!jesli pojazd jest ubezpieczony w PL mozna nim jezdzic tak dlugo dopoki wszystko to jest oplacone a pozniej spzredac .Wtedy Kupujacy musi zaplacic clo itp!Zatem nie jest to zakup na odsprzedaz- a dla ciebie na wiele lat!TYLKO!
Hmm... no to faktycznie jest atrakcyjna możliwość...
Ale chciałbym się upewnić czy aby na pewno wszystko zrouzmiałem poprawnie, czyli tak:
1. Kupuje samochód (w moim przypadku będzie to używany) w USA.
2. Płacę składkę ubezpieczeniową w stanie w którym zostałby on zarejetsrowany. (w moim przypadku byłoby by to New Jersey)
I tutaj mam pytanie: czy przy rejestracji taki pojazd musi być zarejstrowany I NA MNIE I NA TĄ OSOBĘ, KTÓRA BĘDZIE SPROWADZAŁA TEN POJAZD ???
3. Przy zakupie samochodu używanego płaci się jakiś podatek???
4. Jak już prowadzę dany pojazd do USA to muszę go w Polsce ubezpieczyć również, ale z tej racji że pokażę kwit świadczący o tym, że jest już on ubezpieczony w USA to płacę niższą składkę , tak?
5. Nie zrozumiałem do końca te kwestii: "Zatem nie jest to zakup na odsprzedaz- a dla ciebie na wiele lat!TYLKO!"
Czyli jak będę chciał odsprzedać samochód to wówczas trzeba będzie opłacić wszelkie akcyzy, tak? A jeśli chciałbym jeździć samochodem sam to nie muszę uiszczać żadnych opłat celnych itp ???
6. Pojazd mógłbym odsprzedać najwcześniej po roku licząc od czasu sprowadzenia?
7. Gdzie mam się skierować żeby otrzymać wszelkie dodatkowe informacje na ten temat?
Tak przy okazji, serdecznie dziękuję za tą wiadomość jak i również za inne.
P.s. Może moje pytania mogą się okazać niektóre idiotyczne, no ale będzie to pierwszy pojazd, który sprowadzę... tak więc jestem zielony w tej tematyce i dlatego chcę się dowiedzieć jak najwięcej, dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli zasypuję głupimi = oczywistymi pytaniami
No ale Każdy przecież kiedyś zaczynał... no nie ?:)
Świetnie
Carpe diem.