Sprowadzone auto okazuje się teoretycznie ciężarowe? Saxo

11 Kwi 2010, 01:00

[center]Ostatnio kupiłem dla Mamy auto sprowadzone z Francji - Citroen Saxo.
Nie znam się totalnie na przepisach i prawdopodobnie dałem się wrzucić
w wielkie g...o. A to dlatego, że auto nadal jest na tablicach
francuskich, choć, jak się zarzekał sprzedający, wszystko jest
opłacone i auto jest gotowe do rejestracji. Jako że nie przyszło mi
nawet do głowy sprawdzać dokumentów, kupiłem auto i niby OK. Tak,
wiem, mój ogromny błąd... Rodzice pojechali do wydziału komunikacji, a
tam im mówią, że:

-opłata recyklingowa straciła ważność (ze względu na zmianę przepisów w marcu br.)
-auto było zarejestrowane we Francji jako ciężarowe, fakt, była o tym
wzmianka w dokumentach - jednak fizycznie jest założona tylna kanapa, pasy i nie
ma kratki (na wszystko jest paragon), więc myślałem że wystarczy
badanie techniczne i będzie OK ale chyba tak łatwo nie będzie...

I to chyba wszystko co im kobieta w WK wymieniła brakującego.

Poza tym brakuje VAT24, co z tego co wiem - jest potrzebny a też kosztuje.

Wszystkie kwitki jakie mam to:

-umowa pomiędzy sprzedającym we Francji a kupującym w Polsce,
-polska polisa OC
-oświadczenie wprowadzającego pojazd (czyli recykling - i z tego co mi
wiadomo to jest już nieważne bo zmieniły się przepisy i trzeba na nowo
płacić 500zł)
-paragon za wykonane badania techniczne oraz zmianę konstrukcyjną auta
na osobowe, zaświadczenia, oświadczenia to potwierdzające, dokument
identyfikacyjny pojazdu, wszystko to wydane przez Stację Kontroli
Pojazdów,
-dowód rejestracyjny francuski + jego tłumaczenie.

A teraz jeszcze kilka ogromnych, moim zdaniem, nieścisłości:

-właścicielem w dowodzie francuskim jest Polak i jego adres
zamieszkania w tym dowodzie, wygląda na to, że jest polski.
-właścicielem w Polsce jest kolejny człowiek, ma polisę OC na swoje
nazwisko, jednakże auto nie jest zarejestrowane na niego tylko na
poprzedniego właściciela (patrz podpunkt wyżej)
-auto zarejestrowane jest we Francji jako ciężarowe, a w Polsce wydano
dokumenty potwierdzające zmiany konstrukcyjne na auto osobowe, pomimo
tego przecież niby nie można zarejestrować auta jako osobowe,
-samochód pół roku jeździ w Polsce pomimo tego że zarejestrowany jest
jako ciężarowy, a przerobiony jest fizycznie na osobowy, do tego cały czas na francuskich blachach.

Teraz pytanie:
CO JA MAM Z TYM ZROBIĆ? Jest możliwość żeby to auto jakoś
zarejestrować? No i nie stracić na tym dodatkowo 1500zł... Czy brać
nóż i siekierę, wsiadać w tego Citroena i jechać go zwrócić
sprzedającemu? Bo chwilowo tracę nerwy...

Proszę o pomoc i nie mieszanie mnie z błotem jaki to ja głupi jestem - fakt, uczymy się na błędach ale czasem jednak je popełniamy, tylko jak z nich wybrnąć? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.[/center]
bobasse
Nowicjusz

Miejscowość: Stolica

13 Kwi 2010, 14:02

kilka pytań przed odpowiedzią:
1. Czy pojazd do Polski przywiozła firma czy osoba prywatna?
2. na jakim dokumencie i od kogo kupiłeś samochód? od firmy na fakturę czy od osoby prywatnej na umowę?

Jeżeli rejestrujesz samochód i masz na to dokumenty, że to osobowy to podlega on akcyzie.
Akcyzę powinien zapłacić ten co go zmieniał.

Opłata recyklingowa jeśli była wystawiona na firmę to mimo zmiany przepisów powinna być ważna. Niestety niektóre urzędy tego nie uznają. Trzeba wystąpić do nich z pisemnym wnioskiem o uzasadnienie nie uznania tej opłaty a wtedy niektóre firmy recyklingowe mając takie pismo oddają kasę (nie jest to 500 zł)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Kwi 2010, 14:42

Dziękuję za choć jedną wypowiedź.

Auto kupiłem od osoby prywatnej, na umowę. Zaś ta osoba kupiła auto od firmy, na fakturę, znów ta firma auto do Polski sprowadziła. Dodatkowo właścicielem auta za granicą (wpis we francuskim dowodzie rejestracyjnym) był właściciel tejże firmy.

Jeżeli chodzi o akcyzę to nie byłyby to aż tak wielkie pieniądze, dlatego czy jest możliwość zapłacenia jej teraz? Może zapłacenie akcyzy pozwoliłoby zarejestrować to auto jako osobowe?

Jeśli chodzi o recykling, to sprawa wydaje się być jasna.

Raz jeszcze dziękuję.
bobasse
Nowicjusz

15 Kwi 2010, 15:55

bobasse napisał(a):Może zapłacenie akcyzy pozwoliłoby zarejestrować to auto jako osobowe?

Nie ma takiej mozliwości.Zeby zmienić samochód cięzarowy na osobowy pojazd ten musi
być juz zarejestrowany w kraju... :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Kwi 2010, 18:27

Jak rozumiem to firma sprowadziła do Polski samochód i wystawiła fakturę sprzedaży osobie, która tobie sprzedała na umowę.

W takim przypadku VAT-25 nie obowiązuje bo jest faktura od firmy, która przywiozła do Polski pojazd. Do tego powinna jeszcze być kopia za zgodność dokumentu firmy, która sprowadziła z wpisem, że ma handel pojazdami.

Co do przerobienia samochodu to na pewno można go przerobić przed rejestracją. Są jednak urzędy komunikacji, które zmiany takiej nie uznają w ogóle, takie które nie pozwalają tego robić przed rejestracją i takie które pozwalają na zmianę przed rejestracją.

Mając to na uwadze spytaj w swoim urzędzie jak to oni praktykują i dlaczego.

W każdym bądź razie jak są dokumenty na zmianę na osobowy to w związku z tym, że taki pojazd podlega akcyzie powinien ją zapłacić ten kto robił zmianę. Bez akcyzy na pewno nie zarejestrujesz samochodu bo samochód osobowy do pierwszej rejestracji musi mieć zaświadczenie o zapłacie akcyzy.

Dowiedz się w swoim urzędzie celnym co z tym zrobić, - czy Ty możesz zapłacić akcyzę czy też będzie to musiał zrobić ten co zmienił.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

15 Kwi 2010, 22:46

To wiele by tłumaczyło.

Mam kopie dokumentów potwierdzających działalność firmy w zakresie handlu pojazdami. Jeżeli chodzi o akcyzę, wygląda na to, że ktoś to pominął, nie wiem czy celowo czy nie, ale czytałem, że za niezapłacenie akcyzy w terminie (5 dni od daty zakupu) są niemałe kary, jednak zależne już od samego UC. Zobaczymy co mi powiedzą, jak się do nich zgłoszę.

A czy wiadome jest, dlaczego każdy Wydział Komunikacji ma "swoje zasady"? Jeżeli chodzi np. o to, że jeden WK zarejestruje auto po zmianie z ciężarowego na osobowy, a inny WK nie? Albo jeden WK uzna kwit recyklingowy sprzed 12 marca 2010 a inny nie? Dlaczego są takie różnice? Przecież prawo jest jedno...

Wychodzi na to, że wszystko jest uzależnione od Wydziału Komunikacji. Najgorsze jest to, że w WK, do którego należy osoba od której kupiłem auto, można je bez problemu zarejestrować (nie wiem jedynie jak z tą akcyzą), a w moim WK już nie da rady.
Niby najprostsze rozwiązanie jest takie, żeby sprzedający zarejestrował samochód u siebie, a potem ja bez problemu przerejestrowałbym je u siebie. Jednak sprzedający powiedział kategoryczne NIE i koniec. I ta jego odpowiedź skłania mnie ciągle do jednej myśli: coś równo zakręcił ten sprzedający a teraz wyparł się wszystkiego, bo auto już nie należy do niego... A ja muszę walczyć z urzędami, jeździć (mieszkam i pracuję w stolicy, a WK mam w Szczytnie na Mazurach) i tracić kasę, czas i nerwy. A i tak nie mogę nic wywalczyć. Krew człowieka zalewa...
bobasse
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody terenowe - do połowy lat 70
    Historia pojazdów mogących poruszać się w trudnych warunkach drogowych, czy wręcz po bezdrożach, jest tak stara, jak same wehikuły napędzane silnikami, takimi czy innymi. Pierwsze „samojazdy” – jak ...

17 Kwi 2010, 21:21

jeżeli firma, przywiozła do Polski samochód ciężarowy dwumiejscowy to taki pojazd nie podlega akcyzie i nie muszą jej płacić.

Ktoś kto od nich kupił zmienił na osobowy i sprzedał Tobie.
Tak jak pisałem wydaje mi się, że ten co Ci sprzedał i zmienił na osobowy podlega akcyzie ale to do sprawdzenia w UC.

Co do WK i ich interpretacji to trudno się wypowiadać - w całej Polsce jest jedno prawo a różne urzędy US, UC, ZUS.... interpretują po swojemu. Myślę, że wynika to z tego że prawo często jest nie jednoznaczne, wiele razy się zmienia i trudno się w tym wszystkim połapać nie tylko nam ale także urzędom, które przecież tego prawa nie tworzą...

A co do dalekich wyjazdów to powinieneś w takim razie kogoś upoważnić z rodziny kto za Ciebie te sprawy będzie załatwiał.
Tu możesz pobrać upoważnienie
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

24 Wrz 2010, 23:33

Hm...I co z tym problemem? Ja mam podobny-mam fakturę sprzedaży auta już z polskiego komisu prywatnej osobie, oraz moja umowe z prywatną osobą. Auto było gotowe do rejestracji w dowodzie duńskim jest napisane że zwolniony z opłaty celnej. Zarejestrowałem auto jako ciężarowe opłaciłem podatek 2% w polsce PCC. I chciałbym zmienić status auta z ciężarowego na osobowe...Podkreślam że auto z dani sprzedane polskiemu komisowi, polski komis sprzedał osobie prywtnej ja go odkupilem i dopiero zarejestrowałem w kraju. Jakie koszty jeszcze się z tym wiążą???
grepal
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

25 Wrz 2010, 07:14

grepal napisał(a):ja go odkupilem i dopiero zarejestrowałem w kraju.

Rozumię ze jesteś pierwszą osobą która sam.zarejestrowała w WK i oczywiście jako cięzarowy.. :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Wrz 2010, 16:01

Tak ja jako pierwszy rejestrowałem auto w kraju. Komis zrobił tłumaczenie i teoretycznie opłacił recykling a fizycznie to ja go opołaciłem żebym móc zarejstrować auto, drugi właściciel nic nie robił w kraju, zobaczył tylko ile kosmetyki jest z tym autem - przytuszował co mógł i sprzedał mi:( Już prawie wszystko usunęłem i jestem prawie zadowolonym posiadaczem autka...Tylko czy nie będe miał problemów póżniej z jakimiś innymi prawnymi tematami??Jak gp brałem byłem pewien że nie a teraz jak czytam kilka tematów forumowych to sam nie wiem. Najbarziej podobny do mojego jest ten temat z SAXO-tak mi się wydaje.
grepal
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 16:08

A jako jakie chcesz je zarejestrować.. :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Paź 2010, 21:41

Kolego grepal jak dobrze zrozumiałem twoje posty to masz auto zarejestrowane jako ciężarowe i masz zamiar przerejestrować na osobowe to autko musi przejść dodatkowe badanie techniczne i nie zapomnij o zapłaceniu akcyzy prawdopodobnie UC sprawdzają i naliczają odsetki jak jest od razu przerabiane.
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków

09 Paź 2010, 09:47

W moim przypadku temat zamknięty jestem szczęsliwym posiadaczem auta ciężarowego i takim będę jeździł - przyszedł mi do głowy pomysł założenia własnej działalności więc taki typ auta mi się przyda...
Pozdrawiam
grepal
Nowicjusz