Sprowadzony ciężarowy - kupiony osobowy

11 Maj 2018, 21:58

Witam serdecznie.

Przepraszam, że od razu po rejestracji piszę post, miałem kiedyś konto, dawno nie zaglądałem i nie mogę go odzyskać. Potrzebuję pomocy dlatego pierwsza myśl - forumsamochodowe.pl :)
Chciałbym się też przywitać, więc - Dobry Wieczór (nie jest to dział do tego, więc krótko).

Samochód sprowadzony został do Polski w roku 2015 i zarejestrowany na firmę X jako cięzarowy, jest polski dowod rejestracyjny z rodzajem pojazdu samochod ciezarowy. Firma X sprzedała go dnia 31.10.2016 na podstawie faktury firmie (komisowi, nazwa towaru na fakturze - samochód cięzarowy), od którego go zakupiłem dnia 31.05.2017 roku jako osoba prywatna na podstawie faktury (nazwa towaru na fakturze - samochód osobowy). Co mnie zdziwiło to to, że aktualny przegląd (poprzedni kończył się 23.04.2017) nie był wbity w dowód. Dostałem zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu na kartce. Rodzaj badania, czynności: okresowe badanie + dodatkowe zmiana rodzaju. Okręgowa stacja kontroli pojazdów wystawiła ten dokument przeglądu i zmiany rodzaju pojazdu z ciężarowego na osobowy, jest faktura zdjęcia kratki, zdjęcia itd.. Czynności dokonano dnia 08.05.2017.
Od momentu zakupu do tej pory nie przerejestrowałem samochodu - mój błąd. W tym momencie w związku z wykonaniem kolejnego obowiązkowego przeglądu nastąpiły problemy (muszę na nowo robić zaświadczenie o zmianie rodzaju pojazdu i dopiero przegląd). W związku z tym chciałbym też przerejestrować samochód i zmienić rodzaj pojazdu w dowodzie na osobowy. Czy w momencie przerejestrowania samochodu i zmiany w urzędzie i na dowodzie rejestracyjnym rodzaju pojazdu na osobowy będzie naliczona akcyza? Kto będzie musiał ponieść jej koszt jeżeli wystąpi? Ja jako przerejestrowujący czy komis jako zmieniający? Teoretycznie kupiłem samochód osobowy, na fakturze zakupu też jest taka informacja. Czy dojdą mi jeszcze jakieś dodatkowe koszty?

Ogólnie komis słynie z niezbyt dobrych opinii, mój samochód okazał się również: wypadkowy (wspawana ćwiartka, rezystor na poduszce, niedziałający tempomat, bluetooth, nawigacja - źle sprawdziłem przy zakupie), kręcony licznik, zaniżona kwota fakturowa (zakup w ferworze emocji). Nie zdziwiłbym się gdyby wpakował mnie jeszcze umyślnie w dodatkowe koszty.

Z góry dziękuję wam za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,
DeeMeN1
DeeMeN1
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 01 1992
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 2.2 ICTDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Maj 2018, 14:33

DeeMeN1 napisał(a):Co mnie zdziwiło to to, że aktualny przegląd (poprzedni kończył się 23.04.2017) nie był wbity w dowód.
Przy zmianie rodzaju pojazdu oraz innych danych niezgodnych z aktualnym DR diagnosta tylko i wyłacznie wydaje zaświadczenie.... :!:
DeeMeN1 napisał(a): Okręgowa stacja kontroli pojazdów wystawiła ten dokument przeglądu i zmiany rodzaju pojazdu z ciężarowego na osobowy, jest faktura zdjęcia kratki, zdjęcia itd..
Jak najbardziej prawidlowo i zgodnie z przepisami obowiazującymi w tym temacie...Kiedyś i ja takie cos robiłem/pracowałem na PSKP ale min.od 2 lub 3 lat takie sprawy załatwia się na OSKP.../.
DeeMeN1 napisał(a):Od momentu zakupu do tej pory nie przerejestrowałem samochodu - mój błąd.
Wielki błąd... :!: :!: Myśle ale nie jestem pewny ze niestety ale prwadopodobnie akcyza Ciebie nie ominie... :?: :?:
DeeMeN1 napisał(a): Kto będzie musiał ponieść jej koszt jeżeli wystąpi?
Na chwilę obecną raczej Ty ale pewności to mam zero... :!:
DeeMeN1 napisał(a): Czy dojdą mi jeszcze jakieś dodatkowe koszty?
Jezeli dobiorą sie do Twojego "sejfu"to moga jeszcze doliczyc odsetki.Jednak ja osobiscie z takim zdarzeniem sie nie spotkałem i nie moge w 100%potwierdzić ze to własnie Ty bedziesz tą osobą...W czasie kiedy jeszcze pracowałem spotkałem sie z podobną sytuacją.Znajomek ktory przyjezdzał do nas na OBT tez kupił przeróbką z ciezarowego na osobowy.On jednak od razu zarejestrował po kupnie.Owszem miał problemy z UC ale jednak pozniej dali mu spoko.Konca tej sprawy juz nie pamietam...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...