Sprowadzony z Holandii - rejestracja

07 Sty 2013, 11:18

Witam. Mam następujący problem , w 2007 roku kupiłem motocykl w Holandii a przywiozłem do Polski w zeszłym tygodniu , mam dokumenty które wydają się kompletne po przestudiowaniu Forum, trzy części dokumentów rejestracji , dokument wywozu i umowę z handlarzem Holendrem który widnieje w RDW od którego zakupiłem motocykl.Niestety w Holenderskim dowodzie widnieje inna osoba.Czy to problem ,tu moje pytania ?
- Czy jest możliwość rejestracji po tak długim czasie ( wszystkie dokumenty , umowa ,daty to 2007r)
- Czy wiąże się to z dodatkowymi karami - kosztami ( UC,US,WK ) ?
- Czy nie zmieniły się wymagania co do potrzebnych dokumentów i rejestracji w Polsce w tym czasie?
- Jakie ew. problemy mogę napotkać w piramidzie rejestracji w tej sytuacji ?

Na chwilę obecną nie dokonałem jakichkolwiek ruchów z dokumentami , tłumaczenia czy pierwszy przegląd , są to koszta a motocykl nie przedstawia jakiejś znacznej wartości może lepiej papierami napalić w kominku a motocykl sprzedać bez prawa rejestracji na części.
rallye
Obserwowany

Auto: Fiat Punto
Paliwo: Diesel

22 Sty 2013, 23:25

zasadniczo nic Ci nie grozi bo w Skarbówce nie ma terminu,
do celnego się nie zgłaszasz.

Całość możesz zlecić firmie i się niczym nie martwić

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

24 Sty 2013, 11:01

Urząd Celny pomijam tylko dlatego ze to motocykl ? Skarbowy - potrzebne dokumenty zwolnienie z podatku i /czy zwolnienie z akcyzy ?
Rozumiem iż ewentualną kare mógł nałożyć U.Celny a w tym przypadku nic do nich nie zgłaszam.
rallye
Obserwowany

Auto: Fiat Punto
Paliwo: Diesel