Sprzedawać, nie sprzedawać? Pierwszy samochód i jego kupno!

07 Lis 2016, 21:51

Witam!
Przede wszystkim dziękuje za czas poświęcony na przeczytanie mojego postu na tym własnie forum, życzę sobie i wam, żebyśmy częściej tutaj zaglądali.

Otóż chciałbym się doradzić was- osób z większym doświadczeniem niż ja, nastoletni młokos.
Mój wujek jakiś czas temu sprowadził z Niemiec (pracuje tam, także kupił po prostu przy okazji) dosyć starego gruchota, jakim jest Mazda 121 w wersji z 73-konnym silnikiem o pojemności 1,3 litra, samochód wyjechał z hali produkcyjnej w 1994 roku.
Auto nie jest na chodzie, odpala bez żadnego problemu, z tego co się dowiedziałem wystarczy wymienić jakąś część związaną ze sprzęgłem i powinno jeździć i łamać przepisy ruchu drogowego.
Mazda była "badana" przez mojego ojca oraz wujka, stwierdzili, że stan jej jest ponad przeciętny, można użyć sformułowania, że wręcz zadziwiający.
Średnio mam pojęcie o motoryzacji, dlatego proszę o wyrozumiałość, bazuje na opinii innych ludzi i swoim 'sokolim' wzroku.
Blacha wygląda na prawdę dobrze, jak na ten rocznik nie zauważyłem nic pordzewiałego, nawet żadnego przebłysku, miernik lakieru też nic takiego nie wykazał.
Żeby nie było tak różowo- na lakierze widać parę białych rys, podobny efekt uzyskałem kiedy przypadkowo przerysowałem samochodu ojca o ścianę garażu.
Jedyną częścią zaatakowaną przez tlenki żelaza jest chyba tłumik.
Na desce rozdzielczej widnieje szalona liczba przejechanych kilometrów, około 95 000, co jest o tyle dziwne, że mogłoby być nawet prawdziwe biorąc pod uwagę wygląd zewnętrzny.
Samochód sam w sobie jest w stanie bardzo dobrym, pomijając śmierdzące od papierochów wnętrze to da się przeżyć!
Do tego dochodzą podejrzane dodatki, np. metalowa apteczka o gigantycznej zawartości, mogłaby zastąpić niejeden polski szpital w razie jakiejś katastrofy i inne duperele, wskazujące, że autko było używane sporadycznie i raczej jako środek transportu dom-praca.
No ale prawda może się okazać zupełnie inna!
Mazda nie jest zarejestrowana w kraju, ma komplet papierów, jak na razie to stoi na podwórku i się marnuje.

Wróciwszy do tematu odpowiedniego dla tego działu.
Jak sądzicie moi drodzy, warto rejestrować tego potwora szybkości i używać go jako typowy dupowóz?
Nie ukrywam, że nawet pomimo szczerych chęci, wolałbym coś innego.
Jest sens sprzedania takiego wehikułu w cenie bliżej nieokreślonej (o to tez chciałbym się zapytać i w miarę możliwości uzyskać odpowiedź), czy lepiej go zostawić.
W Polsce jest obowiązek rejestrowania auta w celu jego sprzedaży?
Czerwona strzała nie ma żadnych blach, nawet niemieckich.

Dziękuję za przeczytanie rozterek dnia poniedziałkowego, proszę o wypowiedzi i przepraszam za ewentualne zagalopowanie się w przedstawieniu obrazu auta nieskazitelnego, które 'tylko jeździło do kościoła kierowane przez starszego pana'.
Miłego dnia.
rainmandope
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 2016
Auto: Mazda 121

07 Lis 2016, 21:58

Jeśli blacha jest faktycznie w takim stanie jak opisujesz (zajrzyj pod spód, tam może być ciekawie), to rób to sprzęgło i rejestruj auto - trudno o tak stary wóz w takim stanie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Lis 2016, 22:07

Dzięki za szybką odpowiedź.
Jutro wrzucę zdjęcia, pod podłogę zajrzę na pewno.
Właśnie z jednej strony może to być perełka, ale z drugiej korci coś niższego i szybszego w trochę większym budżecie :D
Rejestracja i wszelkiego rodzaju ubezpieczenia/przeglądy mają podrożej po nowym roku?
rainmandope
Nowicjusz

07 Lis 2016, 22:17

Najpierw naucz się jeździć, a potem kupuj sportowe :roll:
rainmandope napisał(a):Rejestracja i wszelkiego rodzaju ubezpieczenia/przeglądy mają podrożej po nowym roku?
ubezpieczenia pewnie tak, ale o reszcie nic mi nie wiadomo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

07 Lis 2016, 23:35

Dam ci kolego poradę jako iż sam jestem młodym człowiekiem (20 lat) i z niewielkim stażem jako kierowca. Ja miałem dużo planów co do pierwszego auta miało być coś szybkiego i sportowego (szpan itp.) Potem coś małego potem coś mocnego typu poli gti 1.6 125km albo 1.6 75 koni a wyszło co wyszło seicento i jestem z tej decyzji zadowolony i tobie też polecam brać tą mazde bo 73 konie to wystarczajaca moc jak na taką bude a i mało się psuje a po 1-2 latach kupisz lepsze auto jak ja planuję
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Lis 2016, 15:15

Dobrze o tym wiem, ale 100-110km dawałoby więcej frajdy z jazdy! :D
Nie mówie o aucie sportowym kolego, troche już się wyjeździłem, autami mniejszymi jak i większymi, dlatego przemyślałem decyzję, niemożność wyboru skierowała mnie tutaj.
Dzięki za odpowiedzi.
rainmandope
Nowicjusz

08 Lis 2016, 17:29

Wytlumaczcie mi jedno jak auto może odpalać bez problemu jak podobno nie jest na chodzie :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

08 Lis 2016, 20:42

Barol napisał(a):Wytlumaczcie mi jedno jak auto może odpalać bez problemu jak podobno nie jest na chodzie

Idąc dalej po układzie napędowym to nie ma sprzęgła, zepsuta skrzynia, albo mechanizm różnicowy. Ewentualnie nie ma hamulców. A na koniec coś prozaicznego, czyli brak przeglądu :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

08 Lis 2016, 20:44

Auto bez wkładu, wystarczy wymienić skrzynię i nowy właściciel jeszcze spokojnie pojeździ :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

08 Lis 2016, 21:12

Gdybym chciał się reklamować i opisywać kłamstwa to raczej dałbym sobie spokój.

Barol napisał(a):Wytlumaczcie mi jedno jak auto może odpalać bez problemu jak podobno nie jest na chodzie :mrgreen:

Odpala, nie jeździ, wystarczy taka ścisłość? Czy jeszcze raz trzeba się rzucić na kogoś kto ma małe pojęcie o poprawnym terminarzu?

Jeśli chcecie się pośmiać to proszę nie tutaj, dzięki :D
rainmandope
Nowicjusz

09 Lis 2016, 09:59

Spoko ja sie nie rzucam tylko akurat to mnie zrazilo w oczy :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012