Sprzedaż a brak umowy..

12 Wrz 2009, 12:10

Wiosną tego roku sprowadziłem motocykl i znalazł się chętny na niego, postanowiłem więc go sprzedać, mimo ze nie miałem jeszcze na niego dokumentów. Z kupującym uzgodniłem, że część kwoty mi zapłaci jak dostarczę mu dokumenty i wtedy podpiszemy tez umowę kupna-sprzedaży. Papiery miałem mieć po paru tygodniach, jednak dostałem je dopiero pod koniec sierpnia. Teraz jednak kupujący nie ma ochoty dopłacić brakującej kwoty w zamian za te dokumenty. Co w takiej sytuacji mogę zrobić, co mogę wymagać od kupującego i czego ewentualnie on może wymagać ode mnie ze względu na długi termin oczekiwania na papiery.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

12 Wrz 2009, 13:40

Jak tak uzgodniliście,to obaj powinniście się tego trzymać.No ale...
W tej sytuacji ty jesteś na korzystniejszej drodze.Zaproponuj temu,kto od ciebie "kupił" motocykl,że ty mu dajesz brakujące dokumenty i podpisuesz umowę kupna-sprzedaży,a on daje ci resztę kwoty.Jeżeli tego nie zrobi,to odbierasz motocykl - nadal jest on twoją własnością,ponieważ nie podpisałeś umowy kupna-sprzedaży.Nie ma znaczenia to,że on ma np. dowód rejestracyjny.Jak się nie zgodzi na twoje warunki,to powiedz mu,że zgłaszasz na policji kradzież motocykla.Pewnie zmięknie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Volkswagen Amarok 4MOTION
    Amarok jest najmłodszym modelem marki Volkswagen Samochody Użytkowe. Jego produkcja rozpoczęła się w 2010 roku w Argentynie, od maja 2012 roku samochód powstaje także w fabryce Volkswagena w Hanowerze. Dla Amaroka ...