Sprzedaż auta bez ważnego przeglądu i OC, jaka kolejność?

28 Mar 2013, 12:34

Witam, posiadam samochód bez ważnego ubezpieczenia oraz przeglądu i chcę go sprzedać ale nie wiem jak się do tego zabrać bo nie jestem nawet żadnym kierowcą.Myślałem aby ubezpieczyć go na raty w axie (10 rat bodajże) i wystawić na allegro, ale pozostaje kilka pytań np :
Najpierw przegląd czy pierwsze ma być OC ?
Czy osoba kupująca samochód przejmie od mnie ubezpieczenie czy reszta rat zostaje mnie ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
villain
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 10 1988
Auto: Fiat Panda -.-

29 Mar 2013, 23:28

Zadzwoń do ubezpieczalni, powinni Ci na wszystko odpowiedzieć. Najpierw OC później przegląd. Chociaż nie ma to większego znaczenia chyba. Reszta rat przechodzi chyba na osobę kupującą ale pewności nie mam. A ile samochód stoi bez oc i przeglądu?
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

31 Mar 2013, 13:41

Od ubezpieczeń na forum jest inny dział. Przed napisaniem kolejnego tematu zapoznaj się z temtyką poszczególnych działów na forum i pisz swoje tematy w odpowiednich tematycznie działach. Przeniesiono.

Jak auto nie ma OC, to załatw to czym prędzej, bo kary za brak oc są dość wysokie. A ostatnio uległy powiększeniu. Auto możesz sprzedać zarówno bez OC jak i bez przeglądu, ale nowy właściciel nie będzie mógł tym autem jechać do domu. Nie ma nzaczenia co zrobi pierwsze - ubezpieczy czy zrobi przegląd. Jednakże ubezpieczyć musi w dniu zakupu, nie później. Do przeglądu też tym autem trzeba jechać na lawecie niestety. No chyba, że ty albo nowy właściciel zaryzyuje i pojedzie na własnych kołach, ale jak policja zatrzyma, to zabierają DR oraz wlepiają mandat + punkty. A jak nie ma OC, to kłopoty jeszcze większe...
Jak ty ubezpieczysz samochód, to OC przechodzi na nowego właściciela i może trwać do końca umowy. Jak nowy właściciel wypowie umowę w ciągu 30 dni od zakupu i ubezpieczy samochód w innej firmie, to ty dostajesz zwrot za niewykorzystany okres ubezpieczenia.
Ale jak auto już teraz, jak jest twoje nie ma OC opłaconego, to ty czy go sprzedasz czy nie, musisz OC opłacić od daty jak się zakończyło, do daty sprzedaży.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Mar 2013, 22:09

MotoAlbercik napisał(a):Ale jak auto już teraz, jak jest twoje nie ma OC opłaconego, to ty czy go sprzedasz czy nie, musisz OC opłacić od daty jak się zakończyło, do daty sprzedaży.

O ile ubezpieczyciel sam nie przedłużył umowy z Tobą i nie nałożył na Ciebie długu. Bo tak zwykle robią. Bądź rozwiązał umowę jak samochód był baaaaardzo długo nie opłacany.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

01 Kwi 2013, 11:32

Zależy, od kiedy było tamto ubezpieczenie. Obecnie, wg nowych przepisów, umowa OC po zakupie samochodu, jak się skończy ( czyli przejęcie OC po poprzednim właścicielu ) nie zostaje automatycznie przedłużona. Trzeba o tym pamiętać i samemu zadbać o nową umowę. Zrobili tak, żeby nowi właściciele nie mieli problemów z podwójnym OC, ponieważ po staremu było tak, że umowa przechodziła automatycznie na nowy okres i jak ktoś jej nie wypowiedział, a zawarł umowę ubezpieczenia z innym ubezpieczycielem, to musiał płacić podwójne OC. Zaznaczam, że OC nie przechodzi automatycznie na kolejny okres tylko w przypadku umowy ubezpieczenia przejętej od poprzedniego właściciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000