Sprzedaż auta obcokrajowcowi

08 Sie 2007, 22:52

Witam,
Chciałbym potwierdzić słuszność mojego rozumowania / wiedzy(?), a mianowicie : najprawdopodobniej sprzedam auto Rumunowi ... sprzedaż w Polsce - w związku tym piszemy umowę po polsku (standard), biorę pieniądze i oddaję kluczyki, rejestrację i OC. Nastepnie melduję się z umową w Urz. Komunikacji (wyrejestrowanie), u ubezpieczyciela (zgłoszenie) oraz US (???).
Bardzo proszę o komentarz / korektę .... i z góry dziekuję ... :!:

Aha, jeszcze jedno " wszystko " co powyżej to transakcja między osobami fizycznymi ...
chesterfield6
Nowicjusz

09 Sie 2007, 10:11

Bardzo dobrze to zrozumiałes.Tyle tylko,że z OC nie jest to takie proste.W twoim przypadku(o którym już pisaliśmy w innym poście :D ,prawdopodobnie stracisz składkę OC,ponieważ nowy właściciel ma 30 dni czasu na to,aby się namyślić czy bedzie korzystał z twojego ubezpieczenia,czy ubezpieczy sobie sam.W tym drugim przypadku dostaniesz zwrot składki.
Można to obejść,jeżeli w umowie kupna-sprzedaży.kupujący napisze,że nie bedzie korzystał z twojej składki,tylko ubezpieczy od razu na siebie.A w twoim przypadku,to rozwiązanie jest chyba korzystniejsze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2007, 11:11

Rozumiem zatem, że jeśli np. jeszcze tego samego dnia (dzień podpisania umowy kupna-sprzedaży) zgłoszę w ubezpieczalni sprzedaż to natychmiast kończy się moje imienne OC i w razie czego OC nie "kryje" jakichkolwiek szkód zwiazanych z tym autem ... z kolei kontrahent - Rumun ma 30 dni na ubezpieczenie auta (???).
Jeszcze jedno pytanie : zatem Rumun mając umowę kupna-sprzedaży, dowód rejestracyjny oraz "jakies-tam" - swoje ubezpieczenie, bez problemu powróci autem do siebie (Rumunia) - via kilka granic.
Z góry dziekuję za odpowiedż ... :)
chesterfield6
Nowicjusz

10 Sie 2007, 22:15

Rumun,mając umowę kupna sprzedaży,dowód rejestracyjny i twoje OC,jedzie do siebie i w Rumunii przerejestrowuje samochód i go ubezpiecza.Nie wiem jakie są przepisy rejestracji w Rumunii,więc nie powiem ci ile ma czasu na przerejestrowanie.
Co do ubezpieczenia - najprawdopodobniej jak ów Rumun ubezpieczy to autko u siebie,to ty dostaniesz od swojego ubezpieczyciela zwrot składki za niewykorzystany okres składkowy.Chyba,że w Rumunii obowiązują takie przepisy jak u nas.Wówczas,możesz nie dostać zwrotu składki - Rumun wówczas bedzie mógł jeżdzić na twoim OC do końca okresu składku.Ta decyzja bedzie należeć do niego(ale to tylko w przypadku,jak w Rumunii będą obowiązywały te same przepisy co u nas).Oczywiście jak spowoduje wypadek,to całkowita odpowiedzialnoiść jest jego.Ty nie masz z tym żadnych powiązań,ponieważ OC jest przepisane na niego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Sie 2007, 23:32

Kwestia zwrotu ubezpieczenia nie jest tak aż istotna dla mnie ...
Nie mniej jednak dzięki serdeczne za info ...
Pozdrawiam.
chesterfield6
Nowicjusz

11 Mar 2010, 22:08

A ja chciałem odświezyć
Mam kupca na auto to jest Białorusin i teraz moje pytanie czy bez problemy wyrejestruje auto sprzedane takiemu panu oraz zrezygnuje z Oc ??

Czy dokumenty jakie muszę mieć to tylko

- umowa K/S ?? co jeszcze trzeba przedstawić w wydziale komunikacji ?? wiadomo Białorusini nie mają dowodów jak Polacy i nie mają peselu czy to jest problem ??
gp
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018
    Drużyna Renault zajęła drugie miejsce w międzynarodowym turnieju BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018, który odbył się w dniach 19-21 stycznia 2018 r. Renault Polska oraz Anndora, autoryzowany koncesjoner Renault ...
    Magazyny energii z baterii samochodowych
    Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...