REKLAMA
Witam!
Historia: Znajomy handlarz sprowadził mi auto z Francji pod koniec marca, przygotował do rejestracji itp. Auto było po małej kolizji, zarejestrowałem je 28marca. Zapłaciłem za nie 30tyś , jednak nie spełnia moich oczekiwań do tego wymaga napraw mechanicznych dość kosztownych, włożyłem w to auto już naprawdę sporo pieniędzy a dalej jestem niezadowolony .
wniosek: Chcę sprzedać auto po dwóch miesiącach od zakupu - czyli musiałbym sprzedaż zgłosić US.
problem: Nie zauważyłem tego, mój błąd przez co zgodziłem się na zaniżoną wartość auta na fakturze - 12100zł taka widnieje na fakturze jaką mi handlarz dał - auto warte 30tyś zł.
Pytanie: Jeśli teraz znajdzie się kupiec i zgodzi się na podanie takiej wartości 12000zł na umowie kupna-sprzedaży, uda się do US i tam zgodzi się na opłacenie podatku wg Eurotax'u czyli od wartości rynkowej to nie będę miał z tego tytułu problemów?
Wiem że to nie jest legalny proceder zaniżania wartości auta, ale ja nie chcę się męczyć z tym autem jeszcze 4miesiące tym bardziej że mam nowe auto kupione już w garażu.
proszę o poradę i pomoc