Sprzedaż auta po 2 miesiącach z zaniżoną kwotą

30 Maj 2012, 23:47

Witam!

Historia: Znajomy handlarz sprowadził mi auto z Francji pod koniec marca, przygotował do rejestracji itp. Auto było po małej kolizji, zarejestrowałem je 28marca. Zapłaciłem za nie 30tyś , jednak nie spełnia moich oczekiwań do tego wymaga napraw mechanicznych dość kosztownych, włożyłem w to auto już naprawdę sporo pieniędzy a dalej jestem niezadowolony .

wniosek: Chcę sprzedać auto po dwóch miesiącach od zakupu - czyli musiałbym sprzedaż zgłosić US.

problem: Nie zauważyłem tego, mój błąd przez co zgodziłem się na zaniżoną wartość auta na fakturze - 12100zł taka widnieje na fakturze jaką mi handlarz dał - auto warte 30tyś zł.

Pytanie: Jeśli teraz znajdzie się kupiec i zgodzi się na podanie takiej wartości 12000zł na umowie kupna-sprzedaży, uda się do US i tam zgodzi się na opłacenie podatku wg Eurotax'u czyli od wartości rynkowej to nie będę miał z tego tytułu problemów?

Wiem że to nie jest legalny proceder zaniżania wartości auta, ale ja nie chcę się męczyć z tym autem jeszcze 4miesiące tym bardziej że mam nowe auto kupione już w garażu.

proszę o poradę i pomoc
marcino11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

31 Maj 2012, 18:13

marcino11 napisał(a):Jeśli teraz znajdzie się kupiec i zgodzi się na podanie takiej wartości 12000zł na umowie kupna-sprzedaży, uda się do US i tam zgodzi się na opłacenie podatku wg Eurotax'u czyli od wartości rynkowej to nie będę miał z tego tytułu problemów?

Nie.US naliczy mu wg.ceny rynkowej i po wszystkim...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Maj 2012, 19:23

na kilku forach motoryzacyjnych pytałem i różnie piszą, za zaniżanie wartości rynkowej US i Wydział Komunikacji może mieć pretensje - powołać rzeczoznawcę czemu taka wartość niska, a ja do końca nie wiem jak to jest a nie chcę robić sobie problemów tyle że nie mogę na to auto patrzeć poprostu :(
marcino11
Nowicjusz

31 Maj 2012, 21:28

marcino11 napisał(a): za zaniżanie wartości rynkowej US
marcino11 napisał(a): powołać rzeczoznawcę czemu taka wartość niska

Owszem ale tylko w przypadku kiedy będziesz upieral sie przy cenie napisanej w umowie k/s i od tej wartości będziesz chciał oplacic 2%"haraczu"...
marcino11 napisał(a):Wydział Komunikacji może mieć pretensje

WK ten temat nie interesuje bezposrednio....
marcino11 napisał(a):Znajomy handlarz sprowadził mi auto z Francji

Nie kupuj nigdy samochodu na"F"..... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Maj 2012, 21:42

Ps.W takim przypadku musisz mieć wpisaną przyczynę zanizenia wartości w umowie k/s.... i nie WK czy US powołuje rzeczoznawcę ale Twoim obowiazkiem jest dostarczenie opini rzeczoznawcy opisującej powod zanizenia wartości samochodu....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Maj 2012, 23:04

w moim przypadku jest to nie kupuj auta z Francji... auto to VW ...

ok więc jak potencjalny kupujący pójdzie do US i powie że zapłaci od wartości jaką mu proponują to wszystko będzie ok?
marcino11
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Burza, wiatr, deszcz i grad - trudne warunki drogowe
    Gwałtowne burze, porywisty wiatr oraz obfite opady deszczu czy gradu to warunki pogodowe, jakie mogą spotkać na drodze każdego kierowcę. Uważajmy na nie zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy pogoda bywa bardzo zmienna. ...

01 Cze 2012, 18:18

marcino11 napisał(a):ok więc jak potencjalny kupujący pójdzie do US i powie że zapłaci od wartości jaką mu proponują to wszystko będzie ok?

Nic prostszego...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP