Sprzedaż auta po zmarłym dziadku, pilne

07 Sty 2014, 19:11

Witam! Użytkowałem auto dziadka, i nie cały miesiąc temu niestety zmarł. Jednak wcześniej nie została napisana żadna umowa darowizny/przepisania auta. Co mogę w takiej sytuacji by najszybciej pozbyć się auta bez problemu? Dzisiaj byłem pytać jak to wygląda ze złomowaniem - do jutra mogę to zrobić ponieważ wychodzi ubezpieczenie - a jak mniemam nie ma większego sensu opłacania go. Auto jest warte ok 2 tys, może mniej. Wiadomo, na złomie dostane grosze, ale jak ze sprzedażą? Czy najlepszym wyjściem było by właśnie złomowanie? Pozdrawiam i proszę o sugestie!
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

07 Sty 2014, 20:27

tdloverr napisał(a):Czy najlepszym wyjściem było by właśnie złomowanie?
A co chcesz dochodzić praw własności w sądzie... :?: Jezeli nie będziesz miał dokumentu który będzie potwierdzał ze jesteś włascicielem tego samochodu to masz marne szanse na jego sprzedaz.Czyli jednak chyba tylko złomowanie... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Sty 2014, 11:48

Nie wiem, czy ze złomowaniem też nie będzie problemu. A po śmierci dziadka zapewne będzie podział majątku, jeżeli nie zostawił testamentu. I niekoniecznie ten samochód przypadnie tobie...
Nie wiem jak wygląda sprawa z oc, bo ten, co ma obowiązek opłacić nie żyje. Najlepiej dowiedzieć się u ubezpieczyciela, gdzie jest ubezpieczony samochód. I trzeba to zrobić już dzisiaj.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać akumulator dla samochodu?
    Nic nie trwa wiecznie, zwłaszcza żywot akumulatora samochodowego. Jego zużywanie się w wyniku eksploatacji to naturalny proces. Przychodzi moment, kiedy trzeba dokonać wyboru i wymienić bezużyteczny akumulator na nowy. Na ...