Sprzedaż auta przez końcem 6 miesięcy POMOCY !!!

27 Sie 2010, 19:19

Witam, kupiłem kilka dni temu autko we Włoszech za 10000 zł,
zarejestrowałem je w Polsce,
okazało się że muszę je sprzedać, i jak to zrobić ?
kupiłem za 10 000 zł, w urzędzie celnym wartość autka wyliczyli na 17 000 zł,
i w jaki sposób mogę sprzedać auto żeby nie zapłacić podatku dochodowego ?
auto mam na współwłasność z mamą, może mama zrobiłaby mi darowiznę auta, i ja bym je sprzedał, bo nie mam na koncie żadnych sprzedaży...
jaki jest generalnie podatek dochodowy ?
czy jak kupiłem za 10 000 zł, sprzedam za 12 000 zł, to zapłacę od 2000 zł podatek dochodowy?
czy oni policzą to wg swojej księgi wartości, w której autko jest warte 17 000 zł, a wtedy od 7 000zł odprowadzić 19% to trochę za duża kwota...
Doradźcie coś !!
wojak
bolsfanwk
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

27 Sie 2010, 19:47

bolsfanwk napisał(a):okazało się że muszę je sprzedać, i jak to zrobić ?

A co nie umiesz napisac umowy k-s... :?: :?:
bolsfanwk napisał(a):w jaki sposób mogę sprzedać auto żeby nie zapłacić podatku dochodowego

Wpisujesz do umowy k-s sumę za jaką kupiłeś i po zawodach.Mozesz ewentualnie co nie co podwyzszyc cenę np.jak pisałeś 12.000.- i "dobrowolnie"poddać się karze :mrgreen: od sumy 2.000.-Jezeli takie manewry robilbyś co tydzień lub co dwa tygodnie to bądz pewny ze US poprosiłby Cię na spowiedz ale raz na rok... :?: :?: [quote]może mama zrobiłaby mi darowiznę auta, i ja bym je sprzedał, bo nie mam na koncie żadnych sprzedaży...
A jakie to ma znaczenie... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Sie 2010, 19:55

moje ostatnie autko miałem ponad rok, i dopiero sprzedalem, po czym kupiłem jak się okazało w super cenie topielca z włoch, i teraz czekam na normalny dowód i karte pojazdu i na allegro, modlę się żeby wyjść na 0...
sprawdzę jeszcze w urzędzie czy napewno masz racje z tym że w urzędzie będą się sugerować umową i ceną na tej umowie, wtedy sprzedałbym za 11000 zł, i zapłaciłbym 50 zł podatku i byłbym szczęśliwy he
wojak
bolsfanwk
Nowicjusz

27 Sie 2010, 20:02

bolsfanwk napisał(a):sprawdzę jeszcze w urzędzie czy napewno masz racje

Za przeproszeniem:chlopie czy Ty palcem robiony... :?: :?: Wnioskuję ze masz na myśli US... :?: :?: To jest chyba ostatnia instytucja gdzie tylko i wylącznie musieli by mnie siłą zaciągnąć a nie iść do nich dobrowolnie... :!: :!: Tam nikt Ci na takie pytanie nie odpowie a wręcz będą się śmiać do rozpuku... :!: :!: Oni sa od tego zeby od Ciebie wyrwac pieniądze a nie powiedzieć jak masz omijać przepisy i mało płacić.. :!: :!: Zrób tak jak sam to pisałeś i ja Ci napisałem... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Sie 2010, 20:04

ale ja poszedłbym spytać co będzie jeśli kupiłem za dyszke a sprzedam za 12 klocków, i co od tego będę musiał odprowadzić :P
no ale zaczynam wierzyć że po Twojemu będzie dobrze :))
dzięki :))
wojak
bolsfanwk
Nowicjusz

27 Sie 2010, 20:07

bolsfanwk napisał(a):no ale zaczynam wierzyć że po Twojemu będzie dobrze

Ja w dawniejszych czasach tak wlasnie robiłem...A przy okazji to i rodzina była co nie co "zmotoryzowana"... mimo tego ze nawet auta na oczy nie widzieli... :!: :!: :grin:

[ Dodano: 27 Sierpień 2010, 21:10 ]
Ps.Do US mozesz iść po fakcie sprzedazy i zgłosić im ze sprzedałes sam.przed czasem i chcesz zaplacic podatek bo zarobiles na tym 1.000.- czy 2.000.- i właśnie jak masz to zrobić bo na tyn się nie znasz... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najszybsza taksówka w Pradze - Skoda Fabia R5
    Zespół ŠKODA Motorsport uczcił najbardziej udany sezon w swojej historii w spektakularnym stylu. Tuż przed Świętami Bożego Narodzienia fabryczny kierowca ŠKODY Jan Kopecký, sprezentował przypadkowym ...

27 Sie 2010, 20:17

dzięki stary, to tylko jak dostane normalny dowód to na allegro i do żyda hehe :))
wojak
bolsfanwk
Nowicjusz