Współwłaściciel a komornik

26 Sie 2010, 22:40

Witam, planuje zakup taniego autka do jazdy po mieście w granicach 2500-3000zł. Jako, że mam 20 lat, planuje zakupić na współwłaściciela, którym może być mój ojciec. Jest tylko małe ale, ma on zadłużenia i komornika na karku. Czy jeśli zarejestruje go jako współwłaściciela to czy mogą mi, że tak powiem zabrać ten samochód? Tak na zdrowe myślenie, to chyba nie mogą zabrać pół samochodu hmm. Proszę o opinie.
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

27 Sie 2010, 20:38

d0m3l napisał(a):Tak na zdrowe myślenie, to chyba nie mogą zabrać pół samochodu hmm.

A połowa udziałów we własności samochodu? :lol:

KPC
Art. 846. § 1. Egzekucja z ułamkowej części rzeczy ruchomej będącej wspólną własnością kilku osób odbywa się w sposób przewidziany dla egzekucji z ruchomości, z zastrzeżeniem, że sprzedaży podlega tylko udział dłużnika.
§ 2. Innym współwłaścicielom przysługuje łącznie prawo żądania, aby cała rzecz została sprzedana.

W takim wypadku przychodzi więc komornik i na licytacje idą udziały Twojego ojca we własności samochodu.
Po co komu połowa udziałów? Otóż- Samochód kosztuje np. 20 000, jest licytacja- udziały są warte 10 000, cena wywoławcza to 3/4 ceny, więc 7 500 złotych. Nikt nie chce kupić, bo to bądź co bądź pół samochodu, więc 2 licytacja- udziały w samochodzie kosztuje(cena wywoławcza) 5 000 złotych i ktoś za taką cene kupuje. Jako, że się nie dogadacie co do korzystania ze samochodu-> wniosek o dokonanie podziału współwłasności przez sprzedaż- jeżeli to przejdzie to sprzedajecie samochód za jakieś np. 18 000, więc będzie po 9 000 do podziału- zarobiono ok. 4 000 złotych. Oczywiście to tylko taki scenariusz co by było gdyby dobrze poszło dla tego kupującego ;) W przypadku takiej licytacji, możesz żądać sprzedaży całego samochodu(wtedy dostajesz swoją część pieniędzy).
Jak to ominąć? Dać ojcu 1% udziałów w samochodzie. tj. przy tych 20 000 złotych to będzie 200 złotych- więc wtedy sam mógłbyś wykupić jego udział w razie czego. Ale jak to jest z ubezpieczeniem, jeżeli współwłaściciele mają 99 i 1 % to ja nie wiem ;)

Btw. wiem że pisałeś o samochodzie za 2 500- 3 000 złotych, ale poprostu na 20 000 łatwiej było mi to zobrazować ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...