Sprzedaż auta Ukraińcowi

04 Kwi 2013, 15:39

Witam

Sprzedaję Mercedesa 124.
Merca kupiłem jakiś czas temu, ale nie przerejestrowałem go na siebie. Do US zapłaciłem 2%, poprzedni właściciel zadzwonił również do ubezpieczalni i powiedział, że sprzedał mi auto bo musiałem płacić drugą ratę za OC. Mam umowę k-s.
Dzisiaj dzwonił do mnie Ukrainiec, który jest zainteresowany kupnem. Czy będę miał jakieś problemy przy sprzedaży przez to, że nie przerejestrowałem prędzej auta na siebie ?
Ukrainiec wspominał również, że potrzebuje zieloną kartę. Czy to leży po mojej stronie, żeby mu to załatwić ? Ile kosztuje zielona karta ? Auto mam ubezpieczone w AXA i z tego co widzę to poprzedni właściciel za OC płacił 444zł.
Pewnie większość pytań jest głupia, ale nie chce ściągać tego człowieka na marne.

Pozdrawiam
seba660
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mercedes 124
Silnik: 2.0D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1993

06 Kwi 2013, 13:55

Ja też kiedyś sprzedałem auto Ukraińcowi i nie miałem problemu z wyrejestrowaniem auta ( było na mnie) - żadnej zielonej karty mu nie załatwiałem - nawet nie wiem czy ją potrzebował.
Jeśli chodzi o kwestie tablic - wiadomo trzeba je zdać - tak myślałem ale się myliłem - wystarczy wypełnić odpowiedni wniosek w urzędzie i :ok: .
Możesz mu sprzedać auto bez problemu - tylko z tą kartą ci nie pomogę bo nie wiem.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002