SPrzedaż auta

24 Maj 2011, 19:13

Witam
Kupiłem auto na na siebie 2 lata temu, nie chciałem płacić 100% ubezpieczenia więc poszedłem do urzędu skarbowego i przekazałem połowę auta na ojca, w wydziale komunikacji zarejestrowałem auto tylko na siebie a w ubezpieczalni wykupiłem ubezpieczenie wspólnie z ojcem na podstawie kwitku z darowizny.

Teraz moje pytanie
Chce sprzedać to auto w dowodzie jestem jako jedyny właściciel, a w skarbówce jest że przekazałem połowę dla ojca. Nie wiem co mam wpisać na umowie żeby kupiec nie miał problemów z rejestracją ani ja później jakichś nie przyjemności. Czy umowa musi być spisana na mnie i na ojca czy tylko na mnie?

Proszę o szybką odpowiedź bo sprawa zrobiła się dość pilna...

I jeszcze jedno nie mam karty pojazdu gdzieś ją "wsiało" czy to będzie przeszkadzać w sprzedaży i rejstracji?
retsab
Nowicjusz

Miejscowość: gdynia

24 Maj 2011, 19:48

Oczywiście, że musicie występować obaj jako sprzedający. Do umowy kupna-sprzedaży musisz dołączyć kopię aktu darowizny na ojca.

Waldemar
Ostatnio edytowany przez WaldemarK, 26 Maj 2011, 14:43, edytowano w sumie 1 raz
WaldemarK
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

24 Maj 2011, 20:13

kopia musi być za potwierdzeniem zgodności z orginałem czy zwykła kserówka domowej roboty?
retsab
Nowicjusz

Miejscowość: gdynia

24 Maj 2011, 20:52

Sądzę, że samo ksero powinno wystarczyć.

Waldemar
Ostatnio edytowany przez WaldemarK, 26 Maj 2011, 14:43, edytowano w sumie 1 raz
Waldemar
WaldemarK
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

24 Maj 2011, 23:36

WaldemarK napisał(a):Oczywiście, że musicie występować obaj jako sprzedający.

A mozesz mi powiedziec dlaczego... :?: :?: Przeciez w DR nie ma nic na temat współwłasciciela.
Moim zdaniem zrób wycieczke do swojego WK i niech Ci dopisza współwłasciciela na podstawie tej darowizny a wtedy bądz pewny ze nie bedziesz miał zadnych problemów..

[ Dodano: 24 Maj 2011, 23:38 ]
retsab napisał(a):I jeszcze jedno nie mam karty pojazdu gdzieś ją "wsiało" czy to będzie przeszkadzać w sprzedaży i rejstracji?

Tak...Nowy własciciel bedzie mial problemy z rejestracją w swoim WK...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Prototype - samochód elektryczny
    Renault 5 Prototype pokazuje ambicje marki – Renault chce upowszechnić dostęp do samochodów elektrycznych dzięki modelowi, który wejdzie do sprzedaży w 2024 roku. Stylistyka nowego modelu nawiązuje do ...