Sprzedaż Auta

09 Paź 2013, 09:08

Witam

Zbieram się do sprzedaży mojego VW Passata i mam kilka pytań ponieważ sprzedaje samochód pierwszy raz. Jakie dokumenty muszę mieć przy sprzedaży samochodu, czy stare dokumenty niemieckie (samochód był sprowadzony też muszę przekazać kupującemu) czy tylko karte pojazdu, jak to jest z ubezpieczeniem 5 października zapłaciłem drugą ratę czy mogę się ubiegać jeśli sprzedam auto o zwrot pieniędzy i jak to jest z ubezpieczeniem jak sprzedaje wóz, ubezpieczenie przechodzi na kupującego czy ono jest nie ważne, może się jakoś go zrzec? Inna sprawą jest to, że samochód zarejestrowany jest na mamę, podarowałem go w darowiźnie, a więc na wszystkich dokumentach mam pisać jej dane i czy musi ona być przy sprzedaży, czy mogę wypełnić papiery sam i czy możecie mi podać co muszę sobie wydrukować. Dokładną procedure sprzedaży.

Bardzo proszę o pomoc i Dzięki
oleg007
Obserwowany

Auto: VW

09 Paź 2013, 09:30

Skoro na mamę jest darowizna to jej upoważnienie co najmniej. Podjedź do komisu samochodowego z tymi swoimi papierami i zapytaj czego brakuje do sprzedaży, wszystko ci wyjaśnią łopatologicznie.
Marek99
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pogoda zmienną jest - wiatr, deszcz i burze
    W lecie pogoda bywa bardzo zmienna. Podczas jednej podróży możemy doświadczyć opadów deszczu, gwałtownych burz oraz porywistego wiatru. Wybierając się na wakacyjne wyjazdy pamiętajmy o tym, aby być odpowiednio ...
    Jak sprawdzić normę emisji spalin?
    Jak można sprawdzić normę emisji spalin EURO? Nie widzę takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym, ani karcie pojazdu. Są jakieś strony, gdzie można byłoby to sprawdzić np. po nr VIN?