Sprzedaż auto a zmarły współwłaściciel

26 Sie 2024, 10:40

Witajcie,
taka sytuacja ...
Jestem współwłaścicielem pojazdu wpisanym w dowód rejestracyjny. Drugim współwłaścicielem jest moja zmarła w tym roku matka.
Mam poświadczenie notarialne, że ja jestem jedynym spadkobiercą (ojciec również nie żyje, brak rodzeństwa).
Chcę sprzedać to auto.

Czy muszę najpierw przerejestrować je w 100% na siebie?
Czy mogę sprzedać je tak jak jest tj. w dowodzie rejestracyjnym jest też wpisana moja zmarła matka + przekazuję kupującemu odpis notarialnego poświadczenia dziedziczenia przeze mnie (w ten sposób udowadniam, że całe auto należy obecnie do mnie)?

Trzeba przerejestrować na mnie przed sprzedażą czy nie trzeba?
marekmaciolek
Obserwowany

Auto: citroen c3

27 Sie 2024, 08:49

marekmaciolek napisał(a):Mam poświadczenie notarialne, że ja jestem jedynym spadkobiercą (ojciec również nie żyje, brak rodzeństwa).
Chcę sprzedać to auto.

Czy muszę najpierw przerejestrować je w 100% na siebie?
W takiej sytuacji dałbym się do wydziału komunikacji i wykreślił współwłaściciela z dokumentów, a z tego co pamiętam zrobią Ci to od ręki i będziesz miał spokojna głowę przy sprzedaży samochodu. Uważam, że to najlepsze rozwiązanie bo jak czasem może kogoś odstraszyć informacja ze kupuje samochód gdzie jest jeden zmarły współwłaściciel pomimo tego że wszystko będzie odpowiednio załatwione może taka osoba zrezygnować z zakupu. Wiem jak ludzie reagują czasem :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Sie 2024, 12:06

Zrób tak jak doradza ,,Rokiko".To droga Szybka , tania i skuteczna.
W dowodzie zostaje jeden właściciel czyli ty wiec nowy nabywaca kupuje od jedynego właściciela i w WK nie musi już nic udowadniać innymi dokumentami od ciebie. :yes:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

09 Paź 2024, 06:41

autorze udało się? jestem na podobnym etapie, muszę przerejestrować auto na siebie ale jak się okazuje po wizycie w urzędzie wcale to nie jest takie od ręki, oczekują ode mnie orzeczenia sądowego, notarialne poświadczenie nie wystarczy
matyldav
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia RS na Festiwalu Prędkości Goodwood
    Podczas Festiwalu Prędkości Goodwood 2013 SKODA po raz pierwszy zaprezentuje Nową Octavię RS. Nowa SKODA Octavia RS to sportowa i jednocześnie najszybsza seryjna wersja najważniejszego modelu marki. Samochód będzie ...
    Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...