Sprzedaż megane 2 i kupno... właśnie czego?

03 Lip 2015, 18:11

Witam.
Zwracam się z ogromną prośbą a mianowicie.
Kupiłem 2 lata temu Renault Megane 2 1.5 DCI 2007 r. od znajomego który jeździł aż miło było patrzeć. Od czasu kiedy go kupiłem ciągle dokładam.
Auto ma przejechane 250 tys. Wymieniłem sprzęgło, planowanie głowicy i kilka drobnych napraw. Teraz wyszło że jest wałek rozrządu do wymiany ?!?!
Silnik mechanik załatwi za 1200 zł plus przekładka. Nie wiem w jakim stanie mam wtryski i raczej nie chce robić wymiany silnika aby później się nie okazało że dojdą wtryski do wymiany i niepotrzebnie pakować się w koszta.
Chce to sprzedać i trochę dołożyć powiedzmy do 16-18 tys zł.
Teraz najważniejsze pytanie. Co kupić a może lepiej naprawiać renault-a?
Chodzi mi po głowie mazda 6, lexus is 200 bądź jakaś octavia bądź superb. Nie chce nic małego ale nie chce też smoka i tylko benzyna!!!
brynio1987
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 06 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane 2
Silnik: 1.5 DCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Lip 2015, 18:26

Nie dokładaj bo 1.5DCI to neverending story.. :ok:
Możesz zmienić na Renault ale.. Lage IIFL 2.0 DCI.
Mazda też fajna ale w benzynie
Lex fajny
Octavia? II brak silników prócz 1.9 TDI a na I szkoda kasy
Superb? Jak starczy to okej ale uważaj na zawias.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lip 2015, 18:37

Renault raczej odpuszczę :)
zawias to zawieszenie? czy się mylę?
brynio1987
Nowicjusz

03 Lip 2015, 18:40

Tak chodzi o zawieszenie :)
Koniu
Forumowicz VIP

03 Lip 2015, 18:44

Albo 2.0T w Renault, i dokładnie zawias = zawieszenie.

A jakiego spalania oczekujesz?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

03 Lip 2015, 18:47

Wygodniej jak powiem w zł ile oczekuje spalania.
Myślę że +/- 40 zł/100km benzynę przeżyję ale jak wyjdzie 50 zł wolę założyć dobry gaz. Megane pali mało ale w 2 lata włożyłem 6-7 tys :p i następna naprawa wisi w powietrzu więc chce ją pożegnać :)
brynio1987
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    II edycja programu edukacyjnego dla dzieci "Drogowe ABC"
    Z początkiem marca w przedszkolach w całej Polsce rozpoczęła się II edycja programu edukacyjnego "Drogowe ABC", organizowanego przez firmę Circle K Polska oraz Polski Czerwony Krzyż. Celem inicjatywy, która dotrze ...

03 Lip 2015, 20:17

To ja powiem coś o Lexie. Samochód będzie droższy jak patrzymy na rocznik ale to nie szkodzi, bo odwdzięcza się wysoką trwałością. Części nie są takie drogie, bo z eksploatacyjnych to sprzęgło 600zł, dwumasa regeneracja 650zł i nowa 3000zł, czyli norma. Cewki zapłonowe od 100 - 500zł ale oryginalne używane sprawne chodzą po 70zł. Tarcze hamulcowe TRW 192zł/szt. ostatnio brałem. Rozrząd 600zł.
Typowe usterki to
- zapiekające się tłoczki hamulcowe - zestaw naprawczy 30zł na przód i 15 zł na tył. Taka taniocha, że zrobię wszystkie od razu.
- padająca zmieniarka CD - radio normalnie gra więc tylko płyt nie posłuchamy
- sworznie wahacza - od 120zł sztuka, choć nie nazwałbym tego typową usterką jak ludzie robią na oryginałach po 200tys. km. Problemem są marne zamienniki np. TRW więc tylko OEM (oryginały) lub droższe zamienniki.
- jęczące łożyska w skrzyni manualnej i czasem wyrabiające się synchronizatory (jak to w japońskiej skrzyni) ale z tym można spokojnie jeździć. Jak będzie denerwować to używana sprawna chodzi od ok. 400zł więc taniej niż sprzęgło.
- lysy30 pisał o maglownicy ale odkąd jestem na forum lexa to nie widziałem aby ktoś się uskarżał

Z eksploatacji to spalanie 10l średnio. Lubi LPG, bo to jednostka starej szkoły.
Ja kupiłem 2 miesiące temu i póki co wydałem 750zł na tarcze, klocki (TRW), zestawy naprawcze zacisków, płyn hamulcowy i parę smarów do nich.
Najczęściej największym wydatkiem jest kupno nowych opon (seryjnie były montowane 17"), bo reszta z reguły jest ok albo jest tania do zrobienia.

Dlaczego warto? Nietuzinkowe auto z rzędową szóstką, często z dobrym wyposażeniem o co trudno w przypadku niemieckich aut i co ważne tylny napęd i frajda z jazdy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Lip 2015, 17:32

Jestem prawie przekonany co do Lexusa is 200. Nie widzę dla niego konkurenta :) macie może jeszcze jakieś propozycje?
brynio1987
Nowicjusz

04 Lip 2015, 17:50

BMW e46 jest konkurentem
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lip 2015, 18:43

dokładnie, bo IS był projektowany jako konkurencja e46
Sam wybierałem pomiędzy obydwoma z czego BMW lepiej z większym silnikiem skoro jest możliwość :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010