Sprzedaż motocykla bez opłaconej drugiej raty OC.

11 Wrz 2010, 18:14

Witam!

Chciałbym zasięgnąć porady ponieważ nie wiem co mam robić.
Sprawa wygląda następująco: Wykupiłem ubezpieczenie w Warcie na rok lecz płatność rozłożyłem sobie na 2 raty, pierwszą ratę wpłaciłem 31.03.2010r. na polisie jest napisane że okres ubezpieczenia jest ważny do 10.03.2011r. lecz termin wpłaty drugiej raty miną 10.09.2010r. (wczoraj) problem tkwi w tym że jutro sprzedaję motor i nie wiem czy w takim przypadku jeżeli nie jest opłacona druga rata to polisa jest ważna (np. w przypadku kontroli drogowej) czy też nie? Nie chce aby przy sprzedaży wyszły jakiekolwiek komplikacje. Gdyby się okazało że polisa nie jest ważna w takim wypadku to czy mogę zrobić przelew przez internet i wydrukować potwierdzenie zapłaty drugiej raty i dołączyć je do polisy?

Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Wacek_13
Początkujący

Miejscowość: Jaworzno

11 Wrz 2010, 18:18

Wacek_13 napisał(a): nie wiem czy w takim przypadku jeżeli nie jest opłacona druga rata to polisa jest ważna (np. w przypadku kontroli drogowej) czy też nie

W takim przypadku polisa jest wazna gdyz umowa jest zawarta na rok.Natomiast czy jest opłacona czy nie to juz sprawa firmy ubezp....W przypadku kontroli nic się nie dzieje.. :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Wrz 2010, 23:56

na ilu forach zadasz jeszcze to pytanie?
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

12 Wrz 2010, 10:43

Polisa jest ważna, mimo nie opłaconej 2 raty.
Sprzedajesz pojazd, i idziesz z umową do ubezpieczalni wypowiedzieć umowę. Przy okazji obliczą ci ewentualną składkę. Ale najprawdopodobniej będziesz musiał zapłacić całą ratę. Chyba, że dogadasz się z kupującym i na umowie wpiszecie, że kupujący rezygnuje z obecnej policy OC i zawiera ubezpieczenie u innego ubezpieczyciela. Jezeli tak będzie, to powienieneś zapłacić tylko za okres, w którym pojazd był ubezpieczony, czyli za tyle dni ile minęło od daty płatności drugiej raty do daty sprzedaży pojazdu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...
    Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...