Sprzedaż motoroweru po zmarłym dziadku. Pomocy

17 Maj 2009, 19:45

Witam serdecznie,
Mam taki problem ze sprzedażą motoroweru. Był on własnością mojego dziadka, ale on zmarł kilka lat temu. Pojazd ma cały czas opłacaną składkę OC przez babcię, ale ona chce go sprzedać. Testamentu nie było, sprawy spadkowej również. Sam motorek myśle pójdzie za jakieś 50 złotych. Jak rozwiązać tą sprawę? Ma ktoś jakiś pomysł? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam, Marcin
czechu
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

17 Maj 2009, 20:44

Wydaje mi się że po śmierci dziadka własność przeszła na babcie ale warto by zapytać w Wydziale komunikacji jak to zrobić.
Jaki to motorek? Może sam bym wziął jak ma papiery.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Maj 2009, 21:17

:D Romet Kadet z pochylonym zbiornikiem paliwa i siodłem na jedną osobę. Ale chętny już jest i właśnie chciałem dopytać jak to dokładnie zrobić. A co do przechodzenia własności to po śmierci dziadka połowa przechodzi na żonę a druga połowa na resztę spadkobierców, tj. dzieci o ew. wnukowie? Tak mi się wydaje. I oni musieliby się zrzec roszczeń co do ich części spadku. Ale to są moje domysły.
czechu
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

17 Maj 2009, 21:28

Szkoda ale mogę podpowiedzieć że spokojnie weźmiesz więcej niż 50zł patrząc na kolosalne ceny z allegro - [link do oferty na Allegro wygasł]
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Maj 2009, 23:20

połowa na żonę a druga do podziału między dzieci
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

20 Maj 2009, 20:20

po śmierci powinno być postanowienie sądu o nabyciu spadku.
Z niego będzie wynikać kto i ile dostaje.

Z tym wszyscy spadkobiercy udają się do urzędu skarbowego - dostają zaświadczenie co konkretnie się komu należy i czy należy zapłacić jakieś podatki.

W przypadku motoroweru konieczne jest by urząd skarbowy wydał zaświadczenie gdzie będzie podane kto konkretnie nabył i jaką część konkretnego motoroweru czyli muszą być zapisane marka motoroweru, nr rejestracyjny, nr ramy.

Mając te 2 dokumenty wszyscy spadkobiercy sprzedają swoje części motoroweru osobie zainteresowanej jego zakupem czyli mamy sprzadawca1, sprzedawca2... i każdy musi taką umowę osobiście podpisać.

Jest trochę chodzenia ale to jedyna legalna droga.

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...