Sprzedaż auta bez dowodu rejestracyjnego

14 Maj 2009, 18:11

Witam, chciałbym sprzedać auto po stłuczce w całosci którego dowód rejestracyjny został zatrzymany (zbita lampa), samochod jest ubezpieczony w pzu do konca 2009. Czy moge sprzedać takie auto bez dowodu i jakie dokumenty mi są potrzebne (druki itd..) ? aby pozniej nie było jakichkolwiek problemow z rezygancją z OC czy wyrejestrowaniem ..,

dzieki z góry za odp,

barneyo
barneyo
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

15 Maj 2009, 08:15

Normalnie sprzedajesz auto bez dowody tylko w umowie musi być napisane że był bez dowodu bo policja zabrała a ten kto kupi naprawia auto robi przegląd i odzyskuje dowód.

A jeżeli kupujący nie będzie chciał się fatygować osobiście to wysyła pocztą umowę kupna/sprzedaży i badanie techniczne a wydział komunikacji odsyła wszystko z dowodem rejestracyjnym.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

15 Maj 2009, 14:55

Bez dowodu chyba nie da rady :/ A co do druków to chyba najlepiej po prostu zadzwonić do ubezpieczyciela i zapytać. Ja miałem podobnie, sprzedawałem samochód ubezpieczony w LINK4 dla znajomego. Nie wiedziałem co i jak, a okazało się wystarczył jeden telefon :)
bolkoo
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

20 Maj 2009, 20:26

PrezesArtek ma rację - sprzedajesz a po naprawie kupujący z ważnym badaniem technicznym powypadkowym udaje się do Twojego urzędu komunikacji z:
1. umową kupna od Ciebie
2. ważnym OC
3. badaniem technicznym
4. pokwitowaniem z policji
5. swoim dowodem osobistym

lub zleca to komuś kto się za niego tym zajmie np. [link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...