Sprzedaż samochodu bez OC i kupno bez OC

01 Wrz 2016, 12:48

:P Witam kupuje (dostaje) od siostry samochód lecz on jest bez OC i przeglądu. Siostra mieszka za granicą i samochód stał ponad rok w garażu. Nie wykupowala ubezpieczenia. Więc teraz pytam się co zrobić krok po kroku by nie płacić żadnej kary ani ja ani siostra.
Xsadasko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2016
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Nie mam

01 Wrz 2016, 12:55

Ty kary nie zapłacisz. Zaraz oczywiście wykup oc. Jeżeli natomiast siostra nie wypowiedziała umowy ubezpieczenia z poprzednim ubezpieczycielem z którym takowa polisa była zawarta zanim wygasła została ona automatycznie przedłużona na czas do dziś. Więc zakład ubezpieczeń będzie ścigał poprzedniego właściciela - twoją siostrę za niezapłacone składki. jeżeli wypowiedziała polisę skutecznie to tematu nie ma. Ty płacisz oc i temat się zamyka. Strach tylko nawet na przegląd jechać bo brak oc to do 3500 PLN a nie daj Boże stłuczka to masakra
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

01 Wrz 2016, 13:17

No czytałem aby kupić oc tego samego dnia co jest data kupna na umowie. Czyli siostra będzie musiała zapłacić za ten czas co samochód stał i nie było kupione oc?
Xsadasko
Nowicjusz

01 Wrz 2016, 14:46

Jeśli UFG znajdzie przerwę w ubezpieczeniu, to grozi jej kara 3 700 + ustawowe odsetki. Ty jak wspomniałeś, musisz ubezpieczyć auto w dniu zakupu :)
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

01 Wrz 2016, 14:55

No ale dobra jeśli samochód stał nie używany to dlaczego UFG miałoby się przyczepić? Wiec siostra musi zapłacić za ubiegły rok ubezpieczenie aby nie było żadnych problemów i kar?
Xsadasko
Nowicjusz

01 Wrz 2016, 15:58

Obowiązujące przepisy każą opłacać OC niezależnie od tego, czy auto stoi czy jeździ. Warto dowiedzieć się, czy może jest zawarte ubezpieczenie, ale jednak nieopłacona składka i wtedy uregulować należność, bo jeśli była przerwa w ubezpieczeniu i UFG ją znajdzie, to zapłaci karę. Jest zawsze szansa, że UFG tematem się nie zainteresuje.
mfind
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...

01 Wrz 2016, 16:11

Samochód miał ubezpieczenie na nią tylko kiedy skończył się termin ważności to po prostu ona nie była w ubezpieczalni i nie wykupowala ubezpieczenia na kolejny rok
Xsadasko
Nowicjusz

01 Wrz 2016, 16:21

Jeśli nie wypowiedziała umowy i do tej pory wszystko było opłacone, to wystawiono kontynuację ubezpieczenia(automatyczna kontynuacja), która nie jest opłacona... Musisz sprawdzić również, do kiedy polisa trwa/trwała, bo jeśli jej bieg roczny, zakończył się, to nieopłaconych polis się nie wznawia, w związku z czym nie ma też ubezpieczenia. Więc będzie jedna opłata - za OC + odsetki i ewentualna kara z UFG, jeśli ubezpieczenie jest po terminie.
mfind
Aktywny

07 Wrz 2016, 09:24

Nie da się ukryć - UFG w tym wypadku jest bardzo czepliwe, ale też sporo pomaga w przypadku stłuczki: https://aeger.pl/co-to-jest-ufg-i-kiedy-wyplaca-odszkodowanie/
kawula89
Obserwowany

Auto: kangur

18 Sty 2023, 16:26

Xsadasko napisał(a):No czytałem aby kupić oc tego samego dnia co jest data kupna na umowie. Czyli siostra będzie musiała zapłacić za ten czas co samochód stał i nie było kupione oc?

Obowiązek ubezpieczenia oc ciąży na właścicielu, czyli od momentu zakupu pojazdu należy mieć ubezpieczenie, więc wcześniejszy brak ciągłości nowego właściciel nie do tyczy.. fakt faktem UFG na pewno do poprzedniego braku ciągłości się przyczepi.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 18 Sty 2023, 16:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
miczel
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Chrysler 300c
Silnik: 3.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005