Sprzedaż samochodu - Brak PESEL i Problemy karne (finansowe)..

04 Wrz 2019, 14:50

Brat sprzedał samochód dla osoby X, OC było opłacone jeszcze na ok. miesiąc, w umowie nie wpisali swoich numerów Pesel, mija rok od sprzedaży teraz brat dostał nakaz sądowny zapłaty OC sprzedanego auta (wszystko zapewne przez brak Pesel) Sprawa odbyła się w esądzie. Czy brak Peselu osoby kupującej może skutkować tym, że ma za kogoś płacić OC (nie będąc już właścicielem). W postanowieniu esądu nawet nie ma informacji co to za samochód był.. jakaś paranoja wgl... Kwota to 390zł
#pytanie #sprzedaz #samochody #sadowehistorie
artem17
Obserwowany

04 Wrz 2019, 15:35

a zgłosił w ubezpieczalni sprzedaż auta?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

04 Wrz 2019, 18:16

Pewnie nie i polisa z automatu się przedłużyła i stąd wynika problem a nie brak PESEL
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

04 Wrz 2019, 20:49

artem17 napisał(a):. Czy brak Peselu osoby kupującej może skutkować tym, że ma za kogoś płacić OC (nie będąc już właścicielem).
Nigdy... :!:
Wystarczy zrobić dwa kroki i nie ma problemu a mianowicie:
1/ Zgłoszenie faktu sprzedazy w WK co musi być potwierdzone na kopi u/k sprzedazy stemplem oraz autografem
2/ Zglosic ten fakt w ubezpieczalni gdzie samochód ubezpieczony
3/ Sprawa zakończona...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Wrz 2019, 20:51

no to płacimy grzecznie 390zł i wiemy na przyszłość że takie rzeczy się zgłasza po sprzedaży samochodu no i po problemie :piwo: po nowym roku oczywiście obowiązkowa rejestracja pojazdów do 30 dni od zakupu i kary w razie czego od 200 do 1000zł :ok:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Wrz 2019, 14:25

andrewb25 napisał(a):no to płacimy grzecznie 390zł
Mozesz wyjaśnic za co... :?: Jezeli ma umowę k/s pojazdu/mimo ze nie zglosil faktu sprzedazy w WK/ przesyła to do ubezpiczyciela wraz z zadaniem zapłaty i po problemie.Przerabialem ten temat mając Auto-Handel... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót w korku
    Na powrót z wakacji lepiej wybierać czas, gdy natężenie ruchu jest jak najmniejsze. Niekiedy się to nie udaje i wtedy czeka nas stanie w korku. W takiej sytuacji kierowca powinien zachować spokój, stosować się ...

06 Wrz 2019, 14:33

Witam. Mam ten sam problem. Sprzedałem samochód ale przez moje niedopatrzenie nie wpisałem nr PESEL kupującego. Dzwoniłem do niego lecz bez odzewu. Pani w ubezpieczalni powiedziała że musi być nr PESEL na umowie inaczej nie będzie można wypowiedzieć ubezpieczenia. Nie wiem co mam teraz zrobić. Proszę o jakąś poradę
sosikxxx
Obserwowany