Zachowanie bezpieczniej odległości

30 Kwi 2010, 14:24

Witam,

chciałbym się spytać czy w przypadku jeśli ktoś mi siedzi "na tyłku" czyli nie zachowuje bezpiecznej odległości i np odstęp jest 1,5 m między naszymi autami a ja dość dynamicznie zahamuje, zwolnię np do 10 km/h po czym ów samochód za mną we mnie uderzy to czyja jest wina? Powiedzmy, że mi kot wybiegł (którego tylko ja widziałem). Inne pytanie, na przejeździe kolejowym strzeżonym mogę się zatrzymać do zera? Czy mogę sie zatrzymać bardzo dynamicznie? Jeśli ktoś we mnie uderzy to wina jest jego?
giszek
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

30 Kwi 2010, 21:13

ogólnie każde najechanie na tył jest traktowane jako "nie zachowanie bezpiecznej odległości" i karane jest wg taryfikatora, natomiast jeśli jest to gwałtowne zatrzymanie pojazdu bez przyczyny, winny będziesz TY,
możesz się zatrzymać przed każdym przejazdem (przejazd można traktować jako skrzyżowanie z drogą z pierwszeństwem), nie wolno Ci na niego wjechać jeśli za przejazdem nie ma miejsca, nie wolno wjeżdżać w momencie sygnalizacji nadjeżdżającego pociągu,
co do przejazdów to strzeżonych jest kilka rodzajów i ogólnie na większości jest STOP ;) co nie zwalnia Cię od przemyślanego hamowania, hamować "dynamicznie" w zasadzie nie wolno bez uzasadnienia :wink:

jeśli chcesz złapać kogoś na takie najechanie to lepiej bądź pewien ćże przypadkiem nie ma światków bezpodstawnego zatrzymania bo wina wtedy będzie twoja lub policja orzeknie współwinę z racji niemożliwości dojścia prawdy :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Kwi 2010, 22:57

Ogólnie z odpowiedzią pocieszny się zgadzem w 100%, ale chciałbym dodać jeszcze coś od siebie.

giszek napisał(a):Czy mogę sie zatrzymać bardzo dynamicznie?

Tak serio.. no i ile Ty chcesz na tym zarobić? I po co? Walnie Ci ktoś z impetem z tyłu i przez miesiąc głową w żadną strone nie ruszysz ;P
giszek napisał(a):Powiedzmy, że mi kot wybiegł (którego tylko ja widziałem).

Tiaaa... a policjant od razu Ci w to uwierzy... :roll:

Jak wjedzie w ciebie ktoś wygadany to masz pewne, że będzie współwina ;] a jak ktoś bardzo wygadany to tak przegada policjanta, że może i Twoja wina będzie :twisted:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

30 Kwi 2010, 23:40

A jak ktoś jeszcze skojarzy z takim wypadkiem głupi post na forum to już wogóle masz wyjąć...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Maj 2010, 01:01

mając abs to nikt ci tak szybko nie udowodni specjalnego hamowania aby troszkę zarobić bo to masz na myśli nie okłamujmy się.haha-taka prawda w 99,99%wina jest tego co wali w d....należy zachować należytą ostrożność i odległość.a 1,5metra przy 10km/h to o 8,5 za blisko.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

05 Wrz 2019, 10:44

Wszystko w sumie zależy od policjanta który przyjedzie do zdarzenia. Teoretycznie powinna być wina tego co w Ciebie wjedzie, bo nie utrzymał bezpiecznej odległości, ale również możesz być winny Ty, bo za gwałtownie zahamowałeś.
Kuba185
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...

07 Wrz 2019, 18:27

Taka sobie ciekawostka...
Głównie, wszystko będzie zależało od tego, czy w którymś samochodzie jest kamerka i czy są jacyś świadkowie. Kiedyś było tak, że ten co wali w tył, jest winny. Bez dyskusji. Teraz się to zmieniło i nie jest takie proste.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000