Sprzedaż samochodu kupionego za granicą

12 Lut 2018, 15:16

Witam serdecznie, mam mały dylemat. Otóż jestem w chwili obecnej w Niemczech na małym rodzinnym urlopie. Przyleciałem samolotem ale planuję kupić samochód i poprostu nim wrócić a następnie go odsprzedać. Jestem osobą prywatną, nie mam działalności gospodarczej. Jak wygląda sprawa odsprzedaży samochodu którego nie zarejestruje w kraju. Kupię go od osoby prywatnej lub autohausu ( umowa lub faktura). Kupię tablice i poprostu nim wrócę. Co że sprzedażą? Sprzedaję go z umową kupna sprzedaży na siebie czy na Niemca który widnieje w brief? Proszę o pomoc
busters9
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 03 1990
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e90
Silnik: 2000
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

12 Lut 2018, 21:38

sprzedajesz z umowa lub faktura lecz jako sprowadzajacy musisz oplacic akcyze. Dodatkowym atutem jest tlumaczenie dokumentow i zrobienie badania technicznego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lut 2018, 21:45

Czyli jeśli kupię na umowę od Niemca to po powrocie oczywiście przygotowuje wszystkie dokumenty pod rejestracje, tłumaczenia akcyza itd. wtedy sprzedaje samochód, spisuje nową umowę między mną jaka sprzedającym a kupującym, oddaje wszystkie dokumenty łącznie z umową kupna sprzedaży między mną a niemcem? W jakiś sposób rozliczam się ze skarbówka jeśli sprzedalem go z lekkim zyskiem? Dziękuję za pomoc
busters9
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 03 1990
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e90
Silnik: 2000
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005