Zasada działania mechanizmu quick release

09 Lut 2018, 16:34

Dzień dobry,
przede wszystkim chciałbym się przywitać, gdyż jestem nowy na forum.
Pracuję nad projektem motoryzacyjnym, aktualnie projektuję układ kierowniczy niedużego pojazdu i mam do Państwa pytanie: w jaki sposób działa system quick release? W literaturze jest bardzo mało informacji na ten temat, widzę mocowanie do kolumny kierowniczej które szybko rozpina od niej mocowanie przykręcone do kierownicy.
Mi zależy na tym, aby było tylko jedno mocowanie - przy kierownicy które by bezpośrednio rozpinało ją od kolumny kierownicy.
Nie jest dużym problemem zaprojektowanie czegoś na podobę gotowych rozwiązań, aczkolwiek chciałbym zrozumieć zasadę działania wyżej wspomnianego systemu.

Pozdrawiam,
Robert.
sdv96
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 12 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 DTI 101KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...
    Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...