Sprzedaż samochodu nie przerejestrowanego

05 Paź 2013, 13:07

Witam! Postaram się opisać mój problem od poczatku. 4 miesiące temu kupiłem auto które mialo mi służyć przez długi okres czasu ale niestety sytuacja materialna zmusza mnie do sprzedania auta. Zaraz po zakupie udałem sie do urzędu skarbowego aby opłacić podatek, a przerejestowywanie auta i zawieranie nowego ubezpieczenia sobie darowałem z tego względu że ubezpieczenie jak i przegląd są ważne do przyszłego roku. Czyli jeździłem na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela. Moje pytanie jest takie czy mogę teraz sprzedac to auto bez jakichkolwiek problemów? Czy musze przerejstowywać auto i zawierać nowe ubezpieczenie na siebie przed sprzedażą? Chciałbym tego uniknąć bo jest to dla mnie zbędny wydatek... Pozdrawiam i proszę o pomoc
młody937
Początkujący

05 Paź 2013, 21:07

Nie musisz przerejestrowywać na siebie - możesz je sprzedać, ale kupującemu musisz oddać umowę KS, którą spisałeś z poprzednim właścicielem. Oprócz tego musisz oczywiście spisać nową umowę KS z tym , komu będziesz sprzedawał. Czyli kupujący musi mieć dwie umowy KS. No i oczywiście umowę OC też musisz przekazać. Nie wiem tylko jak to jest z US - kiedyś było, że jak sprzedawało się auto w ciągu pół roku po zakupie ( albo rok ) to trzeba było płacić jakiś podatek dodatkowo. Nie wiem czy to jeszcze jest. Może ktoś się wypowie w tej kwestii.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2013, 08:34

Otóż to własnie wczoraj rozmawiałem ze znajomym i też coś wspomniał że jak się sprzedaje samochód wcześniej niż pół roku po zakupie to się płaci jakiś podatek... ile % on wynosi tego już nie wiem...
młody937
Początkujący

07 Paź 2013, 22:04

Kiedyś coś o tych sprawach czytałem i z tego, co pamiętam (choć ręki za to nie dam uciąć) wygląda to tak, że jeśli sprzedaż auto przed upływem pół roku od jego zakupu i wzbogacasz się z tego tytułu np. kupujesz auto w marcu za 15000 PLN, a sprzedajesz w lipcu za 17000 PLN to wówczas należy zapłacić w US podatek, ponieważ zarobiłeś na tej operacji. Musiałbyś to dokładnie posprawdzać, bo nie chcę Cię w błąd wprowadzić.

Reszta wygląda tak jak napisał MotoAlbercik.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

26 Paź 2013, 22:20

Samochód można sprzedać w czasie krótszym niż pół roku, jednak, jeżeli sprzedamy drożej niż kupiliśmy, to przy najbliższym picie wykazujemy dochód i płacimy... Czyli, trzeba sprzedać "taniej"...
Pozdrawiam i życzę małego spalania.
furio
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 1987
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009