Zwrot opłaty za kartę pojazdu - komis samochodowy

03 Kwi 2013, 19:10

Witam,
ostatnio rozmawiałem z kolegą, który podobnie jak ja prowadzi komis samochodowy o zwrocie opłaty za karty pojazdów. W związku z tym, iż jest to dość dużo pieniędzy zastanawiałem się nad zleceniem odzyskania pieniędzy do kancelarii prawnej - i tu mam problem - nie wiem, którą wybrać. W zasadzie znalazłem tylko jedną poważną (nie jakąś firmę windykacyjną). Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie? Czy możecie coś polecić?
audi13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 1970
Auto: Audi A4

04 Kwi 2013, 11:55

Nikt nic nie zaproponuje? Naprawdę żaden komis nie odzyskuje tych pieniędzy?
audi13
Nowicjusz

09 Kwi 2013, 14:17

Witam wszystkich forumowiczów - do tej pory tylko czytałem to forum, teraz przyłącze się do tematu.

Mój przypadek to samochody, które sprzedawałem w tamtym czasie i szczerze mówiąc nie myślałem aby odzyskać te pieniądze. Było trochę rzeczy do wyjaśnienia ale ogólnie ok.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Kris1965
Obserwowany

Auto: BMW

11 Kwi 2013, 13:47

Dzięki za odpowiedź Kris - to właśnie kancelaria, którą wcześniej znalazłem w internecie. Rozmawiałem z nimi i chyba się zdecyduje na ich usługi. Dam znać jak się sprawa zakończy - choć z otrzymanych informacji wynika, ze to dłuższa zabawa...
audi13
Nowicjusz

27 Kwi 2013, 20:07

Ja wygrałem sprawy na 500 zł wraz z ustawowymi odsetkami za 7 lat wstecz . Łącznie po 932 zł na kartę . Prowadziła mi kancelaria prawna z Wielkopolski . Bardzo rzeczowy prawnik.
mcarwlkp
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 12 1974
Auto: Audi TT
Paliwo: Diesel

04 Sie 2013, 15:39

Witam wszystkich ponownie,
no i sprawa jest załatwiona. Wybrałem za namową Krisa kancelarię z Torunia i o dziwo już ma pieniądze na koncie. Dostałem zwrot prawie od razu. Jak, ktoś ma wątpliwości czy odzyskiwać te pieniądze to jeszcze napiszę, że czas jest bardzo dobry ze względu na sprawy związane z US.
Pozdrawiam wszystkich
audi13
Nowicjusz

04 Sie 2013, 21:40

Audi13 podchodzę właśnie do tematu, czy możesz podać namiary tej kancelarii? Mam auta z 2003 roku, które za chwilę mi przepadną ze względu na termin i nie mam czasu na szukanie kogoś niesprawdzonego. Czy możesz też napisać coś więcej na ten temat? Wiem, że z US jest teraz ok.
Sawicki
Obserwowany

Auto: Mercedes

26 Wrz 2013, 11:14

Witam.
Sprawę mojego męża prowadziła kancelaria z Bydgoszczy (płaciliśmy za pełnomocnictwo 17 zł i VAT, resztę dostali od Starosty) - u nas była sprawa w sądzie administracyjnym, ale nawet nie byliśmy - jakiś czas później pieniążki były na koncie, więc mogę polecić. Oprócz pełnomocnictwa i przekazania dokumentów nie fatygowano nas właściwie w ogóle. Fakturkę dostaliśmy pocztą z informacją, o uzyskanym wyroku, zasądzonej kwocie na rzecz pełnomocnika i konieczności pokrycia VAT-u - było to ok. 50 zł).
limetusia
Obserwowany

Auto: Nie mam

26 Paź 2013, 22:33

Pytanie zasadnicze:
czy na dzien dzisiejszy przypadają również odsetki o czasu niesłusznie pobranej opłaty?
Na stronie reklamowanej kancelarii mówi się tylko o 500zł - co się dzieje z odsetkami?
Jaki jest koszt - dokładnie - czynności kancelarii? Wiadomo jest, że jeżeli sprawa pójdzie do sądu, to Starostwo ma przegrane- wtedy płaci wszystkie koszty. Ale, jak zapłaci po 1szym piśmie od kancelarii - to jakie sa koszty Waszej pracy? Proszę podać w PLN, a nie wymiarze czasowym...

Oczekiwałbym rzeczowego podejścia do sprawy - zwrot 500zł + odsetki (??) - jak idzie do sądu - to klient płaci ZERO (przegrywający pokrywa koszty) jak starostwo wypłaca dobrowolnie po piśmie kancelarii to klient płaci ???? XXX - ile?
Pozdrawiam i życzę małego spalania.
furio
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 1987
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009