Sprzedaż samochodu po dwóch miesiącach od rejestracji

22 Cze 2014, 13:42

Witam,
Mam takie pytanie w połowie kwietnia stałem się właścicielem samochodu, tzn może nie do końća, bo mój tato jest współwłaścicielem tego samochodu. Auto zostało już zarejestrowane na mnie. Od połowy kwietnia właśnie. Od znajomego słyszałem, że jak bym chciał teraz sprzedać samochód to musiałbym płacić do Urzędu Skarbowego 18% wartości tego samochodu. Dopiero jak minie pół roku to mogę sprzedać samochód bez płacenia tych 18 % :( . Zależy mi na szybkiej sprzedaży samochodu, czy istnieje możliwość, że sprzedam teraz samochód (po dwóch miesiącach, żeby nie czekać pół roku) i nie będę płacił tych 18%? Będę wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam
kintaro
Obserwowany

Auto: fiat bravo

22 Cze 2014, 19:05

kintaro napisał(a):czy istnieje możliwość, że sprzedam teraz samochód (po dwóch miesiącach, żeby nie czekać pół roku) i nie będę płacił tych 18%?
Taką transakcje mozesz wykonać nawet po m-cu od daty kiedy zrejestrujesz samochód na siebie.Oczywiscie musisz spelnic jeden warunek:cena zakupu=cenie sprzedazy.Jezeli zrobisz to raz na 2 lub 3 lata to myślę ze US nie będzie za mocno dociekał dlaczego tak zrobiłes.Twoja sprawa.Natomiast jezeli zrobisz to 4 lub 5 razy w ciągu roku to nikt Ci nie uwierzy ze na tym nie zarabiasz i będa dochodzili ile na tym zarobiłeś.Wtedy nie ma ze boli... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 5.0 V8 2UR-GSE - Lexus
    Silniki samochodów luksusowej japońskiej marki słyną z doskonałej kultury pracy, niezawodności i znakomitych osiągów. Jednak prawdziwą dumą Lexusa jest 2UR-GSE – pięciolitrowy, wolnossący silnik V8, napędzający ...