24 Sie 2012, 22:13
Posiadałem Peugota 405, 1.9 TDI 93 rok i postanowiłem go sprzedać w internecie na tablica.pl. Auto miałem od września 2011 roku i nie przerejestrowałem go na siebie. Umowę OC zawarłem na rok, czyli do 25 września 2012. 8.08 trafił się kupiec lecz był to obywatel Ukrainy. Zadecydował, że kupi więc postanowiłem sprzedać. Wypisaliśmy umowę kupna-sprzedaży, jego dane z paszportu. Dałem mu dowód rejestracyjny, umowę kupna-sprzedaży z poprzednim właścicielem i moją, plus ważne OC, książkę pojazdu. Z umową kupna-sprzedaży udałem się do wydziału komunikacji o wyrejestrowanie pojazdu. Odmówiono mi, ponieważ auto nie było przerejestrowane. W jaki sposób mogę teraz wypowiedzieć umowę ubezpieczenia OC, czy mogę mieć z tego tytułu poważne kłopoty? Ubezpieczycielowi wysłałem: wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC, umowę kupna-sprzedaży z Ukraińcem, oświadczenie o zbyciu pojazdu własnoręcznie podpisane, że z dniem 8.08 nie jestem już właścicielem, ksero dowodu rejestracyjnego poprzednika oraz umowę kupna-sprzedaży. Czy powiadomić w ten sam sposób ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny? Co dalej robić?