Sprzęgiełka Terrano II

01 Sie 2011, 18:20

Witam,

Mam Nissana Terrano II i mam taki problem, jakiś czas temu zapiekło mi się łożysko w kole, zmieliło piastę zwrotnicę i uszkodziło się sprzęgiełko, mam automaty, po złożeniu wszystkiego okazało się że po załączeniu napędu koło się kręci ale tylko gdy nie ma oporu ( na śniegu i na podnośniku koło się kręci). Po jakimś czasie pojawił się upierdliwy hałas, tak jakbyśmy wsadzili sobie kawałek plastiku w szprychy koła rowerowego, jak załączę przedni napęd hałas znika, jak w czasie jazdy rozłączę przód to hałasu nie ma do momentu zatrzymania samochodu, po ponownym ruszeniu przy około 40 km/h hałas znowu się pojawia do kolejnego zatrzymania. Chcę wymienić sprzęgiełko na nowe ponieważ żaden z moich mechaników nie jest pewien co to może być więc proszę Was o pomoc, boję się że wywalę niepotrzebnie. I może ktoś się orientuje gdzie takie automaty mozna zakupić, w sklepach w necie wszędzie manuale.
Dziękuję i Pozdrawiam
kozyriev
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

01 Sie 2011, 23:44

Kup manuale i będziesz miał spokojną głowę.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Sie 2011, 02:24

automaty tylko oridżin w ASO
ale nie pytaj nawet jaki koszt i jaka dostępność bo pusty śmiech Cię ogarnie ;)
więc albo używka z alledrogo (czasem można dostać 1 sztukę) albo jak Brodaty mówi manuale,
istnieje jeszcze możliwość zrobienia stałych zabieraków, ale to tylko jak w terenie dużo jeździsz :)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Sie 2011, 12:27

A przypadkiem stałe zabieraki nie podejdą od poprzednika Nissana NP300?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

20 Gru 2011, 14:31

Zakupiłem używkę automat w sierpniu i w niedzielę zakopałem się na łące, okazało się że napęd z przodu nie działa, ani lewe ani prawe, gdybym wiedział to bym tam nie wjeżdżał. Jutro kupuje manuale, czy wymiana z automatów na manuale to jakaś skomplikowana sprawa czy wystarczy automaty wykręcić i w ich miejsce wkręcić manuale? Usterka o której pisałam w temacie okazała się złamaną sprężyną w sprzęgiełku.
Pozdrawiam.
kozyriev
Nowicjusz

20 Gru 2011, 19:15

wykręcasz stare, mierzysz czy nie musisz zostawić podkładki (w teorii nic nie musi zostawać), delikatnie smarujesz ( na prawde delikatnie) zakładasz przykręcasz,
uważaj na imbusiki przy manualach (AVM) jak obrobisz to kaplica
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

20 Gru 2011, 21:24

Zakładałem AVM do Samuraia, SJ, Terrano I, Patrola K260 i Gallopera i podkładka nie była potrzebna więc nie jest raczej wymagana przy zmianie z automatów na manuale.
Jogi4x4
Stały forumowicz

20 Gru 2011, 22:11

Jest to jedna z niewielu wymian po której nie trzeba się martwić jak wymontujemy więcej części niż zamontowaliśmy :mrgreen:
Śruby mocujące dekielek (te nieszczęsne imbusiki o których pocieszny wspominał) warto posmarować przed wkręceniem i nie dokręcać zbyt mocno bo później bywa lipa z odkręceniem. A, jeszcze nie warto przywiązywać się do pięknego wyglądu aluminiowego dekielka bo po zimie już taki piękny nie będzie :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

21 Gru 2011, 06:27

Dzięki wielkie za pomoc, upewnię się przed zakupem czy to na pewno sprzęgiełka ale mam nadzieję że tak.
Dziekuję i Pozdrawiam.
kozyriev
Nowicjusz

21 Gru 2011, 21:13

E tam, moje dekielki po zimie były nadal ładne bo przykrywała je warstwa błota, ale po umyciu dalej się świeciły :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz