Sprzęgło 4-Runner

10 Lis 2009, 14:18

Siema koledzy !!

Borykam się z takim problem: wszystko śmiga cacy, tylko przy ruszaniu, kiedy auto stoi czasem ciężko wbic jedynkę, znaczy to nie jest tak, że trzeba do tego użyc siły Pudzianowskiego , tylko chodzi, ciężej od innych biegów. Byłem u mechanika i powiedział, że w 4-runnerze sprzęgło jest nie zależne od niczego, brak wspomagania itp. Z kolei jak wbiję najpierw inny bieg a potem jedynke, albo drugi raz jedynkę to wchodzi już lżej.

Nie wiem co z tym zrobic, czy w ogóle coś robic, dodam jeszcze, że sprzęgło wymienił poprzedni własciciel jakieś 16 tyś temu. :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

10 Lis 2009, 22:41

reszta biegów chodzi OK? płyn hamulcowy sprawdź i dolej do wymaganego stanu :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

10 Lis 2009, 23:51

tak dokładnie tak, reszta chodzi ok.

zapalasz auto, sprzęgło w dechę, i czego byś nie dał to będzie wchodziło cacy, czasem nawet owa jedynka, ale zdarza się, że chodzi ciężej od pozostałych, a jak zapodasz wcześniej np 2, albo jakikolwiek inny bieg bez odpuszczania sprzęgła to już potem jedynka wejdzie normalnie.

I na zgaszonym silniku tez normalnie śmiga :mrgreen:

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 22:54 ]
nie żeby mi to jakoś dramatycznie przeszkadzało czy coś, tylko pytam, bo może to się wyrobi albo co ? Lepiej problemy likwidowac możliwie jak najwcześniej, bo potem kicha może byc :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Lis 2009, 23:59

a poziom płynu sprawdziłeś? może za mało go jest?
jeśli to nie powyższe to pewnie synchronizator. może @pocieszny coś więcej wymyśli :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 00:03

chętnie posłucham rozkmin starszych kolegó :mrgreen:
na razie nic nie sprawdziłem bo jestem we Wrocławiu a syfa mam w domu :mrgreen:

jak gadałem z mechanikiem to powiedział tak : że on z tym nic nie może zrobic bo sprzęgło jest nie regulowane, i że jedynie może wymienic, je po raz kolejny.

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 23:05 ]
a owy synchronizator to jakaś spora kasa ? i jak to w ogóle wygląda , ba nie wiem czy to dostanę u nas :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 00:19

a nie masz wrażenia, że sprzęgło łapie coraz niżej? szczególnie właśnie jedynkę. wtedy szybciutko należy dolać płynu hamulcowego (wykorzystywanego jako wspomaganie sprzęgła).
synchronizator jest do znalezienia, pewnie ta Twoja skrzynia wykorzystywana jest nie tylko w 4R :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...

11 Lis 2009, 01:08

znaczy z tego co wiem w 4- Runnerze sprzęgło nie jest niczym wspomagane :mrgreen:

i sprzęgło z tego tytułu nie może byc inaczej ustawione tylko w jednym położeniu, dlatego jak odpalam auto, sprzęgło w dechę i jak zmieniam każdy bieg tak samo, tylko i wyłącznie da się jak sprzęgło w dechę jest.

a tak jest bo mam manual :mrgreen:

a co do wrażenia to niestety nie występuje :mrgreen: ale jak wróce to dla świętego spokoju sprawdzę ten płyn
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 15:19

że niby co, na lince jest? to nie vitara :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 15:46

no że niby hydrauliczne jest i tyle mi powiedział mechanior :mrgreen:
I gdzie ten @pocieszczny, może on wykmini co z tym zrobic :lol:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 15:56

i bardzo dobrze Ci powiedział. jest hydrauliczne. poziom płynu sprawdź i zobaczysz, że tu tkwił problem. chyba :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 16:44

ok w weekend jak będę to sprawdzę, jeszcze mi przeszło takie coś przez głowę, że może sprzęgło było jakiejś gównianej jakości, albo zostało jakoś źle założone, ale wtedy były by problemy nie tylko z 1 biegiem tak sądzę.

Zawszę mogę zadzwonic do poprzedniego właściciela, ale jak kilka razy z nim rozmawiałem to niestety na dużo pytań nie potrafił mi udzielic odpowiedzi bo to był jego 4 czy 5 samochód w rodzinie i najmniej go używał i on trochę też stał ostatnimi laty :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 18:17

Można również regulować skrzynie biegów szczególnie w takich przypadkach jak wyżej lub 5,6 bieg zależy ile biegów posiada, po prostu wybierak z czasem się wychodzi i wystarczy podregulować i będzie cacy, podjedz do mechanika i zapytaj się czy luzów nie ma na wybieraku lub innym łączeniu wybieraka, z dźwignią zmiany biegów, w najgorszym przypadku do wymiany wybierak,lub właśnie wspomniany wcześniej synchronizator.
Co do sprzęgła to wciśnij do spodu sprzęgło wrzuć 1-bieg i do spodu gaz do odcinki (oczywiście sprzęgło cały czas wciśnięte), jeżeli zacznie ruszać to sprzęgło skończone, jeżeli nie to zostaw je w spokoju
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

12 Lis 2009, 04:14

artj napisał(a): po prostu wybierak z czasem się wychodzi i wystarczy podregulować i będzie cacy, podjedz do mechanika i zapytaj się czy luzów nie ma na wybieraku lub innym łączeniu wybieraka, z dźwignią zmiany biegów, w najgorszym przypadku do wymiany wybierak,lub właśnie wspomniany wcześniej synchronizator.
możliwe, aczkolwiek jak wybierak pada w hiluxie to dżwihnia lata jak dziwka po alei z latarniami :mrgreen: synchronizator hmm możliwe aczkolwiek było by "chrup" przy wrzucaniu zwłaszcza na rozpędzonej skrzyni, @Karson ma całkowitą racje co do sprawdzenia stanu płynu w układzie sprzęgłowym, ewentualnie wymiana i odpowietrzenie (koszt niewielki, 1 flaszka DOT-4 i 15 minut zabawy),
ja dorzucę jeszcze jeden możliwy szczegół, olej w skrzyni biegów :mrgreen: jaki masz zalany, kiedy wymieniałeś, i czy była jazda po wodzie w międzyczasie (odpowietrzenie skrzyni gdzie jest wyprowadzone??) stary bądź zbyt gęsty olej jest zwykle przyczyną problemów ze skrzynią w terenówkach ;) a najbardziej jeśli to nie olej a emulsja błotno-wodno-olejowa :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Lis 2009, 21:59

witam :D
Ani wybierak mi nie lata jak dzika dziwka, ani nie ma żadnego chrupania przy zmianie biegów w większych prędkościach.

wiec najpierw sprawdzę płyn hamulcowy.
jak to nie zadziała to możesz mi napisac jak mam odpowietrzyc skrzynię :mrgreen:

co do odpowietrzenia nie wiem jeszcze gdzie jest wyprowadzone :mrgreen: i zapytałem o to na innym forum. I również nie wiem kiedy był zmieniany olej, ale nie jeździłem po jakiejś masakrycznej wodzie i błocie.
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Lis 2009, 23:29

Wezyrro napisał(a):wiec najpierw sprawdzę płyn hamulcowy.
tylko sprawdź w zbiorniczku do sprzęgł a nie do hamulców :mrgreen:
Wezyrro napisał(a):jak to nie zadziała to możesz mi napisac jak mam odpowietrzyc skrzynię :mrgreen:
nie skrzynię a ukłąd hydrauliczny sprzęgła :wink:

Wezyrro napisał(a):co do odpowietrzenia nie wiem jeszcze gdzie jest wyprowadzone :mrgreen: i zapytałem o to na innym forum. I również nie wiem kiedy był zmieniany olej, ale nie jeździłem po jakiejś masakrycznej wodzie i błocie.
zmień olej, problem zniknie :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)