Sprzęgło exedy-prośba o opinie

04 Mar 2011, 19:26

Witam-padło mi sprzęgło w moim aucie (zaczęło się ślizgać) dlatego zakupiłem nowe-Exedy. Czy miał ktoś kiedyś doczynienia z tą firmą- ile jest w stanie wytrzymać takie sprzęgło (tys km)?
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r

05 Mar 2011, 13:41

Kupiłeś zwykłe EXEDY,ma się rozumieć?! Ta firma to najwyższa półka,to tak jakbyś się zapytał, czy klucze KING TONY są dobre.

[ Dodano: 5 Marzec 2011, 12:45 ]
Ach, z tego co pamiętam to m.in. SUBARU i kilka japońskich firm je stosuje , są cholernie drogie do aut sportowych,wersja do aut zwykłych nazywa się inaczej,EXED-jakoś tam ,ale już nie pamiętam jak.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Mar 2011, 16:33

Ja za swoje dałem "tylko" 613zł, jest to wersja OEM-nie wiem co to znaczy. Na stronie exedy to samo sprzęgło kosztowało 800zł (udało mi się wyrwać tańsze na allegro-nowe oczywiście)
powiedzcie mi proszę, ile jest w stanie wytrzymać takie sprzęgło? chodzi mi o przebiegi-nie mam ciężkiej nogi, jeżdżę raczej spokojnie :wink:
shorty1988
Początkujący

05 Mar 2011, 17:50

Patrząc na cenę,jestem pewien,że kupiłeś sprzęgło do wersji cywilnej(bez węglików spiekanych i takich tam),pytasz o trwałość :grin: Wcześniej ci rdza zeżre to auto,nawet jeśli jest z aluminium :mrgreen: niż zedrzesz sprzęgło tego producenta,jeśli oczywiście umiejętnie będziesz go używał.Nie jestem w stanie podać kilometrowo trwałości,gdyż style jazdy są różne,trasa-miasto.Patrząc na trwałość sprzęgieł w moich autach,które dotąd miałem,to w maluchu padło mi przy przebiegu trochę ponad 100 tyś km,w Mercedesie W115 nigdy mi nie padło a zrobiłem nim 300 tyś km(głównie trasa) a nie mam pojęcia ile wcześniej Mercedes hulał na nim.Kiedyś czytałem,że przeciętnie sprzęgło dobrej jakości wytrzyma 200 tyś km,tyle już wytrzymało w moim CLIO I i CLIO II brata a na pewno nie ma w tych autach sprzęgieł jakości tego,które kupiłeś,będzie raczej VALEO.Jeśli masz styl jazdy jaki ja preferuję,to takie sprzęgło wytrzyma 300 tyś km jak nic,chyba,że będziesz jeździł po mieście.Jedno pewne,zrobiłeś dobry zakup :!: Już o sprzęgle możesz zapomnieć,chyba ,że go spalisz, a to potrafi byle kto.Problem aut SUBARU Diesel nie wynika ze słabej jakości sprzęgieł,tylko części współpracujących z nimi
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Mar 2011, 17:53

śmigam na Exedy extra tuff od 4 lat w patrolu :wink: nie ma lekko jak to w terenówce, nie mam zastrzeżeń, jedno z lepszych jakie miałem
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Mar 2011, 21:18

PhantomASA1 napisał(a):Jedno pewne,zrobiłeś dobry zakup :!: Już o sprzęgle możesz zapomnieć

Miło cos takiego słyszeć, ...wróć-czytać ;) Właśnie o to mi chodziło-wymienić raz a na długi czas :grin:
shorty1988
Początkujący

05 Mar 2011, 23:27

Ja gdy kiedykolwiek będę zmieniał sprzęgło nie kupię LUK-a,SACHS-a,VALEO, tylko EXED-a,chociaż te wymienione nie są złe, ale takie części kupuje się najlepsze,jeśli oczywiście autko ma zostać w rodzinie długi czas.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Mar 2011, 13:02

zwłąszcza że różnica cenowa między LUC a exedy to jakieś x3 :mrgreen:
ale jak się chce jeździć autem więcej niż 3-4 lata to moim zdaniem warto :wink:
wydajesz raz i zapominasz o czymś takim jak sprzęgło, nawet mocniej katując auto poczyjesz tylko nisem że masz sprzęgło kiedy inne juz powoli umierają :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

06 Mar 2011, 14:30

pocieszny napisał(a):zwłąszcza że różnica cenowa między LUC a exedy to jakieś x3

i wg moich znajomych ja za swoje sprzęgło dużo dałem (uważają że lepiej by było wymienić to co się zużyło np docisk). nie rozumiem takiego podejścia :roll:
jak kupować to raz a porządnie a nie potem płakać że znowu mechanik skasuje :lol:
shorty1988
Początkujący

06 Mar 2011, 23:54

w sprzęgle wymienia się komplet czyli tarcza docisk łożysko oporowe :wink:
jeśli ma to spełniać swoje zadanie tak jak powinno :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP