Sprzęgło łapie u góry - nowe sprzęgło VIVARO 1.9

05 Paź 2018, 19:05

Witajcie, mam problem z samochodem. Sprzęgło po wymianie na nowe zaczyna łapać na samej górze, to normalne?

Opel Vivaro 1.9 DCI

Zdjęcie
kobzaa
Obserwowany

05 Paź 2018, 19:09

Skoro się nie ślizga i jest wszystko w porządku, to normalna sprawa, że u góry. Poza tym skoro nowa tarcza plus docisk to nie dziwne, ze od razu łapie.
gber44

05 Paź 2018, 19:12

Właśnie nie łapie od razu, tylko wtedy, gdy prawie ściągam nogę z pedała sprzęgła

EDIT:
Symulacja >
Chce ruszyć z jedynki, no to
> sprzęgło
> jedynka
> puszczam sprzęgło (łapie dopiero jak już prawie ściągam nogę z pedała sprzęgła)
> wciskam gaz

Edit2

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kobzaa
Obserwowany

05 Paź 2018, 20:28

Kiedyś , pamiętam było tak - sprzęgło się ślizgało więc pora na wymianę. Wymieniłem , przyszedł po auto . Ruszył pierwszy raz - auto zdechło bo zadusił . Ruszył drugi raz i to samo . Ruszył trzeci raz i znowu falstart :mrgreen: Wysiadł , pie....ł wrotami , powiedział mi że sp....m robotę . A nie miał racji bo przyzwyczaił się do zepsutego sprzęgła . A mówiłem mu że musi się nauczyć od nowa do pedału . Być może jest tak samo w Twoim przypadku . Jednakże nie neguję że coś jest nie tak .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

05 Paź 2018, 20:32

moim zdaniem to nie jest normalne, rozumiem że wymienione kpl sprzęgło+ łożysko i tuleja wałka? sprzęgło odpowietrzone?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4