Sprzęgło w Opel Vectra 1.7 d

31 Maj 2009, 11:08

Witam!

Jakies 4 tygodnie temu wczasie jazdy "slizgalo sie sprzeglo" to znaczy w czasie jazdy auto tracilo napend na kola i wskazowka predkosci chdzila gora-dol w zaleznosci od dodania gazu. Przy dodawaniu gazu wskazowka szka do gory a gdy nie dodawalem gadu to bylo 0km/h chciaz jechalem wtedy. Ten problem pojawial sie co jakies 5km. Stwierdzilem ze to sprzeglo i je wymienilem cale (tarcze, lozysko, docisk). Pozniej chodzilo wszystko pieknie az do wczoraj... Wczoraj dalej to samo lecz teraz to jeszcze czasciej bo robi sie tak co 300m. Prosze o pomoc w doraczeniu co moze byc przyczyna bo nie mozliwe ze po 4 tygodniach znow padlo sprzeglo. Jako ciekawostke dodam ze stara tarcza byla jeszcze dobra bo posiadala jeszcze znaki fabryczne na tarczy i byla wezsza o jakies 1mm od nowej.
Ostatnio edytowany przez ronnie89, 31 Maj 2009, 21:11, edytowano w sumie 1 raz
ronnie89
Nowicjusz

Miejscowość: Kolbuszowa
  • 31 Maj 2009, 12:24

To nie wina sprzegla. Auto dalej jak dodasz gazu nie reaguje?
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

31 Maj 2009, 12:40

Ale cos napewno jest ze sprzeglem bo jak je wymienilem to mialem 4 tygodnie spokoju. Jak daje gazu na biegu to tak zachwoje sie jak byl by "luz" tylko ze wskazuwka predkosci sie podnosi.
    ronnie89
    Nowicjusz

31 Maj 2009, 22:46

gdyby to był problem sprzęgła to by ci obroty szły w górę a prędkość stała, sprzęgło jest między skrzynią a silnikiem, a prędkość masz braną ze skrzyni,
    taki przypadek jak ty miałem jak mi przegub się ukręcił, ale wtedy auto już nie jedzie w ogóle,
    opisz problem trochę więcej, czy na każdym biegu tak się dzieje i czy auto jeszcze jeździ czy stoi i w ogóle napęd nie jest przenoszony
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

01 Cze 2009, 07:29

To,co opisujesz mogłoby wskazywać na jakiś problem ze skrzynią biegów - prędkość licznik jest brana właśnie ze skrzyni.Nie napisałeś czy masz licznik na linkę czy elektroniczny.Ale jakby to było sprzęgło,to objawy byłyby takie jak pisał kolega powyżej - prędkość by spadała i rosłyby obroty silnika wskazywane przez obrotomierz.Nie pomyliłeś czasami prędkościomierza z obrotomierzem i nie chodziło ci czasami nie o rosnącą prędkość,a o rosnące obroty?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Cze 2009, 08:03

hmm no ale troche mi dziwi to ze po wymianie tego sprzegla chodzilo dobrze przez 4tygodnie. A nie podejrzewacie moze wycieku oleju silnika na tarcze sprzegla? Nie, nie pomylilem predkosciomierza z obrotomierzem poniewarz obtotomierza nie posiadam tylko predkosciomierz. Auto jak narazie jezdzi ale po przejechaniu ok 300m albo i mniej "traci napend" To wyglada tak ze jade normalnie na biegu i nagle jest uczucie jak by napend sie oderwal od kol. Wtedy musze zatrzymac auto poczekac jakies 1-2min i wtedy dalej moge jechac normalnie. Zauwazylem jeszcze ze jak to mi sie robi wrzucam 1 lub 2 bieg to predkosciomierz stoji w miejscu przy 3 prekdosc jest ok 10km/h przy 4 biegu 20km/h a na 5 pokazuje 40km/h. Oczywisci na puszczonym sprzegle i jak stoje w miejscu.
    ronnie89
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zachować się na skrzyżowaniu równorzędnym?
      Skrzyżowania równorzędne to we współczesnych miastach niezbyt częsty widok, dlatego wielu kierowców nie potrafi się właściwie zachować w takim miejscu. Podstawą jest przestrzeganie zasady prawej ręki. ...

01 Cze 2009, 08:49

Osobiście podejrzewam skrzynię biegów - sprzęgło zasprzęglas ilnik ze skrzynią,ale skrzynia nie przekazuje napędu na koła.Mogą to być jakieś tryba lub półosie napędowe.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Cze 2009, 09:39

hmm dam auto do mechanika i zobaczymy co on powie i dam znac jak bede wiedzial juz jaka przyczyna jest tego.
    ronnie89
    Nowicjusz

01 Cze 2009, 12:21

Jak to się dzieje to sprawdź czy półosie się kręcą, sprawdź obie.
    I z pewnością to nie jest wina sprzęgła.
    bodziokardasz
    Zaawansowany

01 Cze 2009, 14:52

Mnie gdy czytałem od początku po kolei wpadła myśl,że olej chlapie na tarczę sprzęgła ale ty też masz takie podejrzenie,naturalnie opisane przyczyny przez kolegów też mogą byc skutkiem ,zapytaj mechanika czy tarcza sprzęgła była sucha.Kiedyś mój kolega miał starą DACIĘ ,olej z silnika chlapał na tarczę i objawy były takie jak piszesz.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

01 Cze 2009, 15:17

No wlasnie i dziwi mnie to ze jak wymieniiles sprzeglo to przez 4 tygodnie bylo dobrze to na zdrowy rozsadek tarcza byla sucha zaoleila sie przez te 4 tyg i znowu to samo. Niech ten mechanik sprawdzi tarcze
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

01 Cze 2009, 23:59

PhantomASA1, dziwię się temu co piszesz bo uważam że masz pojęcie techniczne o samochodach. Czy w dacii prędkościomierz szedł w górę gdy sprzęgło łapało poślizg?! Nie.

Kod: Zaznacz wszystko
    [Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Potwierdza to że od silnika do skrzyni (a nawet wałka zdawczego) wszystko jest w normie, problem między wałkiem zdawczym a kołami,
    Zrób tak jak pisałem post wyżej.
    bodziokardasz
    Zaawansowany

02 Cze 2009, 18:36

PhantomASA1 napisał(a):zapytaj mechanika czy tarcza sprzęgła była sucha

Jak wymienialismy stara tarcze (ja z mechanikiem) to byla sucha nie bylo sladow zeby olec chlapal na tarcze.

Dzis bylem u mechanika. Jezdzilismy z 20min i ani razu sie nie zawiesilo. Nie ma pociecia co moze byc przyczyna :cry: na 1 rusza z piskami zrywy na kolejne biegi tez ma bardzo dobre.

[ Dodano: Wto Cze 02, 2009 22:27 ]
    Wlasnie wrocilem z jady tym razem sie wybralem na proste odcinki bo wczesniej jezdzilem po miescie. I dalej sie tak dzieje jak jade i nie ruszam gazem (np. wciskam pedal gazy do polowy i jade caly czas nie dodawajac ani nie odejmucac gazu). Po ok. 20s "traci napend" wtedy musze wcisnac sprzeglo dodac duzo gazu puscic sprzeglo i moge dalej jechac przez ok 30s :sad:
    ronnie89
    Nowicjusz

02 Cze 2009, 23:39

sprawdzałeś te półosie? podejrzewam ze nie,
    sprawdź jeszcze wszystkie cztery przeguby a szczególnie wewnętrzne czy półoś nie ma zbyt dużego luzu po osiowego, podejrzewam ze wyskakuje ci z przegubem ze skrzyni i tracisz napęd , wymieniłeś niepotrzebnie sprzęgło,
    dlaczego po wymianie było jakiś czas ok? a no dlatego ze podczas wymiany ruszana była skrzynia i to co wyskakuje (półoś) wskoczyła na pewien czas na swoje miejsce
    bodziokardasz
    Zaawansowany

03 Cze 2009, 14:29

PROBLEM ROZWIAZANY

Jednak to bylo spowodowane tym ze przeglub wyskoczyl ze 3cm ze skrzyni. Jak wymienialem sprzeglo tez widzialem ze jest wybity troche dobilem go i dlatego chodzilo dobrze przez 4 tygodnie. Patrzylem za zawleczke i zawleczka jest dobra i nie wiem dalczego tak wylatuje :sad:
    ronnie89
    Nowicjusz